boon-sportoldal

2010.08.25. 20:49

A professzor oktatott szerdán

<p>Az első nap után Gelfand vezet a Miskolci Nemzeti Színházban zajló rapidsakk fesztiválon.</p>

A nyitópartiban Borisz Gelfand vezette a világos bábukat. Arról, hogy ez mekkora előnyt jelent, Mészáros Gyula nemzetközi mester, a Lékó-sakkiskola oktatója, a találkozó egyik szakkommmentátora így vélekedett: „Az elsőhúzó szerepkör kényelmesebb, hiszen aki kezd, iramot diktálhat, fazont szabhat, meghatározhatja a játszma ritmusát. Ezek picike, de lélektani szempontból lényeges plusszok. Aztán a statisztika is árulkodik: a sakkozók több meccset nyernek világos színnel, mint sötéttel.”

Biztos kézzel

Berkes Ferenc nagymester rögtön meglepetésről beszélt. Elmondta, hogy a moszkvai változatot manapság nagyon ritkán alkalmazzák. Az első tizenkét lépést úgy tették meg a felek, hogy huszonöt-huszonöt perces játékidejük – a lépésenkénti tíz másodperces bónusznak köszönhetően – csak növekedett. Az izraeli gondolkodás közben grimaszokat vágott, sőt, többször kinézett a nézőtérre is. A 15. lépésen hosszú percekig töprengett, mert Lékó a vezérszárnyon b és c gyalogjával fenyegetett. Vezércsere következett, amely után szétszakadat a tavalyi Világkupa-győztesének gyalogszerkezete. Gelfand a 20. lépésben futóját ajánlotta Lékónak a matthálóért cserébe. A királyok középen maradtak, egyik játékos sem sáncolt. A szegedi nagymester bástyamanőverekkel próbálkozott zavart kelteni, de ezeket ellenfele elhárította. A végjátékra az izraeli játékos két gyalogelőnyt szerzett és ezt a 86. lépésben győzelemre váltotta.

A második parti előtt Lékóra várni kellett, de óráját nem indította el Verőci Zsuzsa főbíró. A sötét Gelfand a moszkvai védelmet választotta. Éljátékosunk a 10. lépésben sáncolt, az izraeli pedig a 14-ben, majd két lépéssel később lecserélték a vezéreket, sőt, egyre másra „elhulltak" a könnyű tisztek is. A 22. lépésben, amikor ellentétes színű futók mellett csak egy-egy bástya és hat-hat gyalog maradt a táblán, már „remiszagú" volt a meccs. Lékó az alapsorra szorította le Gelfand – akit professzornak hívnak – királyát, aztán Lékó ellenfele izolált gyalogjait vette tűz alá. Kétségtelenül kezdvezőbb pozícióba került, bástyájával felügyelte a c-vonalat is, de nem sikerült áttörnie, így a 78. lépésben kénytelen volt békét kötni.

Az állás két parti után: Lékó – Gelfand 0,5 – 1,5

ÉM-KT


 Tartja a lépést

Borisz Gelfand 42 esztendősen sem hagyja, hogy a fiatalok „bedarálják”. Arra a kérdésre, hogy minek köszönheti remek eredményeit, elmondta: elsősorban a munkának, a szorgalmának, aztán a kitartásának és persze a tehetségének. Még bőven van ideje, hiszen egykor Vaszilij Szmiszlov 63 évesen világbajnok-jelölti párosmérkőzésen szerepelt, Viktor Korcsnoj pedig a 80-hoz közeledve is remekül játszik. Aztán legnevesebb kortársai, a világbajnok indiai Viswanathan Anand és az ukrán Vaszilij Ivancsuk is belépett már az ötödik „ikszbe”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!