BOON Sziréna

2010.06.07. 17:43

Alaptalanok a fosztogatásról szóló hírek az árvíz sújtotta Borsodban

<p>Alaptalannak minősítette a fosztogatásokról szóló híreket az árvízzel sújtott területeken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrfőkapitány. Két esetben értek tetten a rendőrök olyanokat, akik üresen álló házból akartak kisebb tárgyakat elvinni.</p>

A rendőrök megerősített szolgálatot tartanak, vagyis jelentős létszámban vannak jelen az árvízzel sújtott területeken. A nagyáruházak őrzését a rendőrségen kívül az üzletek biztonsági szolgálata is végzi. Miskolcon a biztonság fenntartását célzó házirendet léptettek érvénybe a sportcsarnokban és egy iskola tornatermében, ahol Felsőzsolcáról kitelepítettek kaptak átmeneti szállást.

Sokan nem merték elhagyni otthonaikat az árvízzel sújtott területeken az elmúlt napokban, mert attól tartottak, betörnek hozzájuk. Hétfőn elterjedt a hír, szervezetten fosztogatják az üresem maradt épületeket Borsodban. A rendőrség szerint azonban valótlanok a fosztogatásokról szóló híresztelések.

Vereckei Csaba, Borsod megyei rendőrfőkapitány a Független Hírügynökségnek kedden azt mondta, valamennyi hátrahagyott épületet, ingóságot és ingatlant a rendőrök éjjel-nappal őriznek, földön-vízen és levegőben, hiszen éjszaka rendszeres helikopteres járőrözéssel is nyomon követik a területen a mozgást.

Miskolcon a nagyáruházak közelébe a másfél méteres víz és a nagy távolság miatt szinte lehetetlen eljutni. A rossz szándékkal közeledőket azonnal meglátják. Az üzletek saját biztonsági szolgálattal rendelkeznek, az őrök csónakkal járják a területet. Több rendőr éjjel-nappal vigyáz arra, hogy senki ne juthasson a boltok közelébe.

A miskolci sportcsarnokban és egy általános iskola tornatermében kaptak szállást azok, akiket Felsőzsolcáról kitelepítettek. A környéken rengeteg rendőrt látni. A miskolci városőrség az átlagnál nagyobb létszámban van jelen. A városban rendszabályokat vezettek be, hogy megelőzzék a bűneseteket.

Fedor Vilmos, Miskolc alpolgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta, folyamatosan ellenőrzik, hogy azok, akik a sportcsarnokba és az iskolába kerültek, valóban ott legyenek a számukra kijelölt helyen, mert "ott tudják igénybe venni, amit a város és azok a miskolciak nyújtanak, akik szolidárisak velük", fogalmazott az alpolgármester.

Vereckei Csaba rendőrfőkapitány elmondta, a rendőrség eddig két esetben ért tetten olyanokat, akik az árvíz miatt elhagyott házakba betörtek. Gyorsított eljárással kerülnek bíróság elé, és a rendkívüli helyzet miatt súlyosabb büntetés vár rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!