Friss hírek

2009.08.28. 14:21

ENSZ: Újabb 155 ezer menekült Mianmarban és Kongóban

<p>Három hét alatt 125 ezer ember menekült el otthonából a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, ahol az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) gyilkolja és erõszakolja a civileket - jelentette az ENSZ pénteken. Mianmarban a kormányerõk és egy etnikai kisebbség összecsapása miatt kerestek menedéket 30 ezren Kínában.</p>

"Az ugandai lázadócsoport, az úgynevezett Úr Ellenállási Hadserege folytatja pusztítását a Kongói Demokratikus Köztársaságban" - mondta az ENSZ Menekültügyi Fõbiztosságának (UNHCR) szóvivõje pénteken. Andrej Hahecic szerint már 125 ezren hagyták el falvaikat Orientale tartományban mindössze három hét alatt. "A csoport gyilkosságokat, emberrablásokat hajt végre, tagjaik nõket erõszakolnak meg" - tette hozzá a szóvívõ, aki szerint a segélyszervezetek képtelenek célba juttatni szállítmányaikat a térség veszélyes útjain.

Az UNHCR szerint egyre súlyosabb a helyet az egykori Burma északi részén, ahol a kormányerõk heves harcokat vívnak a kokang népcsoport fegyvereseivel. A régi ellentét megoldására 20 éve aláírt tûzszünet a napokban omlott össze, a térséget pedig egyre több civil hagyja el. Csak a határ kínai oldalára 30 ezren menekültek át rövid idõ alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!