Nőknek

2012.09.20. 08:42

Fájdalmas együttlét – Mi lehet az oka?

Egy nő számára a szexuális aktus nem mindig jelent határtalan élvezetforrást. Ha a női nemi szervek megsérülnek, vagy megfertőződnek, a fájdalom gyakran túl erős ahhoz, hogy ne vegyünk róla tudomást.

Egy nő számára a szexuális aktus nem mindig jelent határtalan élvezetforrást. Ha a női nemi szervek megsérülnek, vagy megfertőződnek, a fájdalom gyakran túl erős ahhoz, hogy ne vegyünk róla tudomást.

Fájdalom szex közben

Ha a fájdalom az aktus kezdetén jelentkezik, annak a leggyakoribb okai a következők: hüvelyszárazság, helyi sebek, sérülések (sebészeti beavatkozások, gátmetszés után maradt hegek), húgyúti- és hüvelygyulladás, bőrbetegségek (ekcéma, lichen ruber planus, scleroderma, hüvelyszemölcs), hüvelyfertőzések (gombás vagy bakteriális fertőzések, herpesz, trichomoniasis).

A hüvelyszárazság lehetséges okai: korai behatolás, azaz elsietett előjáték, vagy hormonelégtelenség (alacsony ösztrogén-szint, menopauza, terhesség vagy szoptatás esetén), gyógyszerek mellékhatása (főként antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők altatók, antihisztamin, vagy fogamzásgátlók esetében).

A fádalom másik lehetséges oka bizonyos termékek által kiváltott allergiás reakciók, sérülések: a spermaölő-szerek, zselék és krémek a gumióvszer, vagy a pesszárium anyaga, intim dezodorok, tusfürdő vagy a tamponok. A fájdalmat a hüvely izomzatának hirtelen, görcsös összehúzódása váltja ki, amely megnehezíti a behatolást. Néha még a tamponok felhelyezése és a nőgyógyászati vizsgálatok is fájdalmat okozhatnak.

A fájdalmat okozhat még…

A fájdalom másik lehetséges oka a túl mély behatolás. Ezt a pozíció, illetve a mozdulatok ereje váltja ki. De lehetséges, hogy más, anatómiai rendellenességek a fájdalom okozói: alacsonyan levő méhnyak vagy húgyhólyag, méhdaganat vagy fibróma, hátrahajló méh, endometrózis (a méh nyálkahártyájának méhen kívüli beágyazódása) a medence szerveinek gyulladása (a női nemi szervek fertőzése), ciszták a petefészekben, sérülések vagy hólyagok a méhnyak felületén, műtét utáni hegek a tüszőkben vagy a méhben, daganatok, különböző húgyhólyagot vagy a bélrendszert érintő betegségek.

Ezek mellett ott vannak még más betegségek: artritisz (főként a hátgerinc esetében), csontritkulás, cukorbetegség vagy a rákos daganatok és az ezzel járó kezelések (kemoterápia és sugárkezelés), a pajzsmirigy betegségei. Ezek mellett az érzelmi tényezőt sem szabad elhanyagolni. A szorongás, a depresszió, a bizonytalanság, a félelem, a párkapcsolatban fellépő problémák, a stressz, az esetleges múltbéli traumák (nem csak a szexuális jellegű traumák tartoznak ide), mind-mind fájdalmat okozhatnak a nemi aktus közben, ez a fájdalom pedig álladóvá válhat.

A fájdalom mindig egy testi vagy lelki probléma előjele, de nem kell feltétlenül a legsúlyosabb betegségekre gyanakodni. A fájdalom a szervezet figyelmeztető jelzése. Fontos, hogy minél hamarabb orvosi segítséget kérj, mert a problémának akár komoly következményei is lehetnek, amelyek testedet és lelkivilágodat egyaránt érinthetik és a kapcsolat rovására mennek. Szabadulj meg a fájdalom okától!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!