Friss hírek

2009.01.12. 15:39

Szabadon engedték Oszama Bin Laden egykori sofőrjét Jemenben

<p>Kiengedték a börtönből Jemenben Szalim Hamdam-ot, akit két hónapja szállították át az arab országba a Kuba szigetén működő amerikai, guantanamói fogolytáborból. A férfi korábban Oszama Bin Laden sofőrje volt, majd a guantanamói rabok közül elsőként ítélte 66 hónapos börtönbüntetésre a táborban felállított katonai bíróság. A BBC információi szerint Jemenben most azért engedték szabadon, mert előzőleg 7 évet töltött már le a Kubában működő amerikai fogolytáborban.</p>

Oszama Bin Laden egykori sofőrjét, Szalim Hamdam-ot a terroristák támogatásának vádjával ítélte tavaly augusztusban 66 hónap börtönbüntetésre a guantanamói táborban felállított amerikai katonai bíróság. A férfit 2001 novemberében, Afganisztánban vették őrizetbe. A guantanamói táborban elismerte, hogy 1997-től 2001-ig dolgozott Oszama Bin Ladennek havi körülbelül 200 dolláros (42 ezer forint) fizetésért.

A Kuba szigetén működő amerikai fogolytáborban jelenleg még több mint 250 embert tartanak fogva. Az újonnan megválasztott amerikai elnök, Barack Obama azt ígérte, ha beiktatják, bezáratja a létesítményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!