Friss hírek

2009.09.24. 14:06

Mától zöld szalag az otthonápolókon is

<p>Zöld szalagot viselnek mától az otthoni szakápolásban dolgozók is. A Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület vezetõsége nyílt levelet intézett az egészségügyi miniszterhez. Jelezték, hogy amennyiben szeptember 30-ig nem történik elõre mozdulás az általuk kezelt betegek és a szolgáltatók érdekében, úgy csatlakozunk a fekvõ- és járóbeteg ellátó szervezetek tiltakozásához - értesült a Független Hírügynökség.</p>

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár regionális szervezeteinek tájékoztatása szerint a kórházi ellátást kiváltó otthoni szakápolási ellátásokat 18 %-al, míg a haldokló betegeket ellátó hospice szolgáltatást nyújtó otthoni betegellátásokat 24 %-al kívánják csökkenteni az elkövetkezõ költségvetési évben, azaz 2009. október 1-tõl. A MOHE elnöksége úgy véli, hogy a kórházi ellátás valós és költségtakarékos alternatíváit kínálják.

Németh Gábor, az otthonápolási szervezet elnökségi tagja a Független Hírügynökségnek elmondta: a betegek saját otthonukban történõ - kórházi ellátást kiváltó - ápolásánál olcsóbb alternatíva nem létezik. A nógrádi területen mûködõ egészségügyi vállalkozás például 30 millió forintot nyert egy uniós pályázaton, ám a teljesítménykorlát miatt nem vehetnek fel új ápolókat, nõvéreket, miközben egyre több rászorult beteg esik ki a kórházi ellátásból ugyancsak finanszírozási okok miatt - tette hozzá Németh Gábor.

A magyarországi otthoni szakápolási és hospice szolgáltatók a zavartalan betegellátás érdekében az ellátórendszer finanszírozásának visszaállítását, sõt fejlesztését követelik. Az érdemi pénzügyi intézkedések megtörténtéig kezdeményezik a járó- és fekvõbeteg-ellátó szervezetekkel történõ együttmûködést, szeptember 24-tõl zöld zászlót tûznek intézményeikre, dolgozóik pedig zöld szalagot viselnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!