Évforduló

2019.05.17. 08:30

Hatvanéves születésnapját ünnepelte az újvárosi tűzoltóság

Felvonulással, családi nappal, versennyel és állománygyűléssel ünnepeltek az évfordulón Tiszaújvárosban.

Erdős József

Vetélkedőn bizonyíthatták felkészültségüket a tűzlovagok

A tiszaújvárosi tűzoltóság 60 éves évfordulója alkalmából Németh Viktor tűzoltó őrnaggyal beszélgethettem, aki 2002 óta erősíti a Tiszaújvárosi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságot.

„Fiatal, kezdő tűzoltóként – három újonc társammal együtt – meg akartuk váltani a világot. Már a sorköteles katonai szolgálat alatt készültem a tűzoltói hivatásra, szerencsésnek érzem magam, hiszen a katonai kötelességem teljesítése rávilágított arra, hogy mivel szeretnék a jövőben foglalkozni.” – mondta Viktor. Jelenleg 85 fő dolgozik mindennap a tiszaújvárosi tűzoltó-parancsnokságon. „Az egyik, talán legnagyobb elismerés számunkra a 2019 januárjában átadott, 2018. évi Az év katasztrófavédelmi őrse cím” – emlékszik vissza.

A kezdetek

A Tiszaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 1959. június 1-én kezdte meg működését az akkor tiszaszederkényi tiszti őrsön. Az évtizedek alatt látványos fejlődésen ment keresztül a parancsnokság – tudhattuk meg Németh Viktor köszöntőbeszédéből. 1965-ben összesen 41 fő volt a tűzoltóság létszáma, majd 12 év múltán már 137 embernek adott egy életre szóló hivatást. Természetesen a technikai fejlesztés sem maradt el.

Színes programok

A versenyt a rendezvény fővédnöke, Lipták Attila tűzoltó dandártábornok nyitotta meg. Ezt követően Macz János tűzoltó ezredes, a Tiszaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője köszöntötte a résztvevőket.

„A kerek évforduló ünnepsége több összetevőből állt.” – meséli az őrnagy. „Színes programokkal vártuk a településre látogatókat, melyet keretbe foglalt a Biztonság Napja rendezvény.” A délelőtti órákban szemtanúi lehettünk a Fire­fighter challenge nevezetű vetélkedőnek, ami a tűzoltók állóképességét hivatott mérni.

A délután során mindenkinek kínáltak olyan elfoglaltságot, mely kikapcsolódást jelentett. A gyerekek rendkívül élvezték az ügyességi játékokat vagy akár a lövési feladatot a vízsugár segítségével.

„Szerencsére a tűzoltóság sátrainál kiváltképp nagy érdeklődést tapasztalunk már évek óta” – említette.

A délután folyamán egy komplex mentési folyamatot teljesített a mentőszolgálat, a Vöröskereszt, a rendőrség, valamint a FER Tűzoltóság Tiszaújváros közreműködésével. A feltételezett esemény során egy busz összeütközött két személy­autóval. A buszban, illetve az autóban rekedt személyek mentése, valamint ellátása volt a feladat.

„Kollégáink és a társszervek kollégái sikeresen vették az akadályt, a bemutatóról nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk” – számolt be az őrnagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában