Magyarország

2010.06.07. 14:36

ÁRVÍZ: A parlamentben is téma volt a védekezés

<p>Minden parlamenti párt felszólalt a parlamentben napirend előtt az árvízhelyzettel kapcsolatban.</p>

A politikusok megköszönték a védekezésben résztvevők áldozatos munkáját, de intézkedéseket sürgettek a hasonló helyzetek megelőzése érdekében.


Simicskó István a honvédelmi tárca államtitkára a kormány nevében elmondta: 12 megyében, 265 településen védekeznek az áradások ellen, a helyzet Borsodban a legsúlyosabb. A Honvédelmi Minisztérium (HM) 4490 katonát vezényelt a gátakra. Az országban összesen 3088 kilométernyi gátszakaszon védekeznek. A védekezés honvédségi költsége eddig 103 millió forint. Simicskó szerint az árvizek Magyarország földrajzi adottságaiból fakadnak, ezért a jövőben készülni kell megismétlődésükre. Megelőzésükre pedig együtt kell működni a szomszédos országokkal. Az államtitkár szerint az előző kormányoknak folytatniuk kellett volna az első Orbán-kormány idején kezdett Vásárhelyi-tervet, "akkor talán nem tartanánk itt."

Gúr Nándor (MSZP) szerint árvízi segélyalapot kellene létrehozni, amiből finanszírozható lenne az emberek és vállalkozások talpraállása, valamint a szocialista politikus szerint vészhelyzet esetén fel kellene függeszteni a közbeszerzési szabályokat, mert azok ilyenkor teljesíthetetlenek.
Gúr Nándor Sólyom László államfő hétfői szavaira reagálva leszögezte: a polgármesterek igenis "állják a sarat" és nincs szervezetlenség. A köztársasági elnök úgy nyilatkozott: a polgármestereknek képzésben kellene részesülniük, mert bebizonyosodott, hogy vannak olyan polgármesterek, akik ilyenkor nem állnak a helyzet magaslatán.

Vona Gábor a Jobbik frakcióvezetője szerint az árvízi védekezésben az állam csődöt mondott és bár szerinte ez nem a mostani kormány felelőssége, de nekik kell rendezniük a helyzetet. Az ellenzéki politikus szerint ha a civil társadalom nem mozdult volna meg és nem mutatott volna példás összefogást, akkor sokkal több kár eshetett volna.

Jávor Benedek (LMP) azt hangsúlyozta, hogy a Vásárhelyi-tervet nem elég folytatni, azt át is kell gondolni, hogy hosszú távú megoldást nyújtson.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!