Project Life

2019.08.05. 09:34

Társadalmi felelősségvállalás

Ezen a héten Én kerültem sorra a Társadalmi felelősségvállalás témakörével. Nekem mint mérnök-közgazdásznak, a szakmai előéletem alapján – a társadalmi felelősségvállalás, vagy vállalati felelősségvállalás (angolul Corporate social responsibility, röviden CSR) – egy üzleti fogalom, ami szerint a vállalatok figyelembe veszik a társadalom érdekeit.

Tekintettel vannak tevékenységük során az üzletfeleikre, beszállítóikra, alkalmazotta-ikra, részvényeseikre, de ugyanígy – általuk – a környezetre kifejtett hatásukra.

Ez a cselekvés – a törvényes kötelezettségen túl – is terjedni látszik, nevezetesen úgy, hogy az üzleti szereplők önkéntesen tesznek lépéseket az őket körülvevő társadalom életszínvo-nalának, életminőségének javítása céljából.

Véleményem szerint ennél összetettebb a kérdés, mivel nem mindegy, hogy mely iparágban, állami vagy szolgáltató magánszektorban működik a vizsgált szervezet és mi a kibocsátott “termék”. Mindenki másképp és más hangsúllyal deklarálja a céljait és “vállalásait”.

Az Egyesült Államok üzleti szférájában az az aktuálisan uralkodó nézet, hogy igenis van le-hetőség a jó és a jövedelmező összekapcsolására. Ezt igyekszik átvenni az Európai Unió és így Magyarország is. Azonban csak akkor fog működni, ha a vállalatvezetők elköteleződnek az etikus magatartás iránt. A vállalat számára pedig több területen is pozitív változásokat hoz-hat:

• erősödik a versenyképesség,

• javul a vállalat reputációja, imázsa,

• nő az érintettek lojalitása, motivációja,

• nő a piaci részesedés,

• civil szervezetek, média kevésbé fogják támadni,

• költségmegtakarítások,

• bizalmi kapcsolatok, támogatások az állam és a közösség részéről,

• innovációra ad lehetőséget,

• könnyebben juthat forrásokhoz, vonzóbb célpont lesz a befektetőknek.

A Project Life Management kiterjesztése a magánélet kisebb, nagyobb ügyeire, a tudás-táron keresztül – rendszert és konkrét minőségi elvárásokat, módszereket taníthat meg bármely korosztály számára.

Ezzel egyidőben – reményeink szerint – tartalmi és minőségi elvárásokat is támaszt az éle-tünkben jelenlévő szervezetekkel szemben.

Ezekre mutatnék néhány példát a következő írásaimban és döntsétek el Ti, hogy melyiket lehet a “társadalom érdekében”, a “környezetünk védelmében”, a “munkavállalók”, “felhasználók” vagy esetleg a következő, “felnövekvő generációk” jövőjéért tett lépéseknek, intézke-déseknek tekinteni.

ISTVÁN

Project Life Management csapattagja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!