Friss hírek

2009.08.15. 21:11

Kiüríttek egy spanyol tengerparti település strandját bombafenyegetés miatt

<p>A spanyol rendõrség szombaton elrendelte egy a Costa Bravan egy tengerparti strand kiürítését, miután fenyegetõ telefonhívást kaptak, amelyben valaki azt mondta, hogy a strandon bombát rejtett el egy hátiszákban. A telefonhívás a baszkföldi hatóságokhoz érkezett be, az érintett strandot pedig Barcelonához közel, a Costa Brava egyik nyaralótelepén ürítették ki.</p>

A baszk hírügynökség, a Vasco Press információi szerint a telefonhívás a közlekedésrendészethez futott be. Az ismeretlen állítólag azt mondta, hogy szombaton délután egy bombával megrakott hátizsákot helyezett el a Barcelonától mintegy 50 kilométerre északra fekvõ Calella nevû település strandján. A Costa Bravához tartozó üdülõhelyen sok spanyol és külföldi turista tölti a nyarát.

A figyelmeztetés egy héttel azután érkezett, hogy a Spanyolországhoz tartozó Mallorca szigetén a baszk terrorszervezet, az ETA négy kisebb bombát robbantott fel. A detonációknak nem voltak sérültjei, de az anyagi kár jelentõs. Akcióik elõtt egyébként az ETA tagjai gyakorta hívják fel a közlekedési rendõröket, hogy figyelmeztessék a hatóságokat a készülõ bombarobbantásaikról.

Az eltelt fél évszázad alatt az ETA tagjai több mint 828 embert öltek meg. A terroristák állítólag Baszkföld függetlenségéért harcolnak. Áldozataik fõként a biztonsági szolgálatok tagjai, de rajtuk kívül sok civilt is megöltek a terroristák. Az ETA élharcosai egyébként mára olyan fiatalok lettek, akik nem élték meg a Franco-diktatúrát, amikor a szervezetet alapították. Az ETA hajdani tagjai pedig idõközben a szervezet ellenállóivá váltak. Utcára vonulnak, az ETA ellen szavaznak, és a közvélemény-kutatások szerint az ETA radikalizmusa miatt ma már Baszkföld esetleges függetlenedésére sem voksolnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!