Helyi közélet

2008.07.01. 07:31

Katasztrófa ellen

<p>HIV és AIDS. Egy időben gyakori téma volt a médiában, aztán valahogy elült. Talán mert nem terjedt oly ütemben Magyarországon, miképp beharangozták, vagy amiképp terjednek a drog különféle formái.... - <STRONG>Szalóczi Katalin jegyzete.</STRONG></p>

HIV és AIDS. Egy időben gyakori téma volt a médiában, aztán valahogy elült. Talán mert nem terjedt oly ütemben Magyarországon, miképp beharangozták, vagy amiképp terjednek a drog különféle formái.

A magyar fővárosban hétfőn tartották a Nemzetközi Vöröskereszt katasztrófa-világjelentésének európai bemutatóját, ezúttal a HIV/AIDS témájában. Jóllehet, hazánkban még csupán épp hogy százas nagyságrendben kifejezhető az egy év alatt felfedezett új HIV-fertőzöttek száma, azonban az, hogy egyik évről a másikra másfélszeres a növekmény, mutatja: túl nyugodtak nemigen lehetünk. Különösen nem, hogy tudjuk: a világban sok tízmillió HIV-pozitív él, a halálos áldozatok száma pedig már a 25 milliót is meghaladja. Hiszen e betegség sem ismer határokat, miképp az utazási kedv is szabadon szárnyal. (Nyilván nem véletlen, hogy hazánkon belül a legtöbb fertőzöttet az idegenforgalom központjában, Budapesten találták - a sorban második Pest, a harmadik Fejér megye.)

A szabadság mellett egy másik fogalmat sem lehet megkerülni e, leginkább szexuális úton terjedő fertőző betegség kapcsán, nevezetesen a szabadosságot. Köztudott: különösen nyáron könnyebben bonyolódhatunk futó, könnyelmű kapcsolatokba. Nálunk még nincs járvány, s úgyszólván kezünkben a megelőzés. A kölcsönös monogámia és az óvszer...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában