72. cannes-i filmfesztivál

2019.05.16. 19:30

Zombi-nyitófilm Cannes-ban

Kedd este megkezdődött a 72. cannes-i filmfesztivál, naponta két játékfilmet láthat a közönség.

Váró Kata Anna

US actress Eva Longoria poses as she arrives for the screening of the film "The Dead Don't Die" during the 72nd edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France, on May 14, 2019. (Photo by LOIC VENANCE / AFP)

Fotó: AFP

Az amerikai független filmes rendező, Jim Jarmusch apokaliptikus zombivíziója nemcsak a fesztivál hivatalos megnyitójára tette fel a pontot, de a vetítés végére az esőt is elhozta a Croisette-re. Jarmusch 1984-ben a Florida, a paradicsommal mutatkozott be Cannes-ban a magyar születésű Bálint Eszterrel a főszerepben, ahol el is nyerte az ígéretes fiatal tehetségek számára létrehozott Arany Kamera elnevezésű díjat. A 66 éves rendező azóta is visszatérő vendég a fesztivál vörös szőnyegén, aki legutóbb 2016-ban, az Iggy Popról szóló dokumentumfilmjével, a Gimme Dangerrel szerepelt a cannes-i programban.

Sztárok a vörös szőnyegen

A rocklegenda Iggy Pop a kedd esti nyitófilmben, a The Dead Don’t Die-ban is kapott egy kisebb szerepet, a megnyitóra azonban nem kísérte el a filmet, itt volt viszont többek közt Tilda Swinton, Bill Murray, Adam Driver, Chloë Sevigny és Selena Gomez is a népes szereplőgárdából. A nagy várakozások ellenére Jarmusch társadalomkritikával átszőtt zombifilmjét csak gyér taps fogadta a gálavetítéssel párhuzamosan tartott sajtóvetítésen.

A fesztivál nyitóceremóniája a nemrégiben elhunyt Agnès Varda előtt tisztelgett, a fiatal énekesnő, Angèle pedig megidézte a Cléo 5-től 7-ig ismert slágerét, ami mindenkinek könnyeket csalt a szemébe.

Az időjárás cudarra fordult az éjszaka folyamán, a La Plage Barrière Le Majesticen megrendezett nagyvonalú állófogadással egybekötött zenés-táncos mulatság azonban hamar feledtette velünk az esőt, ahogyan a The Dead Don’t Die világvége-hangulatát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!