Nagyvilág

2019.04.09. 15:20

Az uniós tagállamok jóváhagyták az új európai bűnügyi nyilvántartási rendszer felállítását

Brüsszel - Jóváhagyták az elítélt harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó új bűnügyi nyilvántartási rendszer felállítását kedden az európai uniós tagországok kormányai.

Brüsszel - Jóváhagyták az elítélt harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó új bűnügyi nyilvántartási rendszer felállítását kedden az európai uniós tagországok kormányai.

Brüsszeli tájékoztatás szerint a cél, hogy a meglévő európai bűnügyi nyilvántartási rendszer (ECRIS) továbbfejlesztésével javítsák az információcserét.

Az adatbázis online elérhető lesz, és a hatóságok egyszerűen végezhetnek kereséseket, s a találat azonosítja majd azokat a tagállamokat, amelyektől egy adott személy teljes bűnügyi előéletére vonatkozóan beszerezhetők az információk.

Az adatbank csak személyazonossági adatokat fog tartalmazni, többek között ujjlenyomatokat és - amennyiben rendelkezésre áll - arcképmásokat.

A rendszer más engedélyezett célokra is használható lesz, például arra, hogy előzetes ellenőrzéseket végezzenek, ha valaki gyerekekkel kapcsolatos munkát akar végezni vagy például fegyvertartási engedélyt kíván szerezni.

Az Európai Bizottság üdvözölte a lépést. Vera Jourová jogérvényesülésért is felelős biztos kijelentette, az új rendszernek köszönhetően a bűnüldöző hatóságok gyorsabban és könnyebben tudják majd felismerni az EU-ban korábban elítélt külföldi állampolgárokat.

"Ez elő fogja segíteni az együttműködést a bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelem terén szerte az EU-ban, ami biztonságosabb hellyé teszi Európát az összes polgára számára" - fogalmazott.

Az EU másik társjogalkotó szerve, az Európai Parlament már elfogadta az új szabályokat, így ezek hamarosan hatályba léphetnek.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!