Nagyvilág

2016.11.24. 11:55

Geert Wilders gyalázatosnak nevezte az ellene indított büntetőpert

Brüsszel/Amszterdam - Gyalázatosnak nevezte az ellene indított büntetőpert szerdán Geert Wilders, a holland Szabadságpárt (PVV) vezetője, akit gyűlöletbeszéddel, kisebbség elleni uszítással és diszkriminációval vádolnak.

Brüsszel/Amszterdam - Gyalázatosnak nevezte az ellene indított büntetőpert szerdán Geert Wilders, a holland Szabadságpárt (PVV) vezetője, akit gyűlöletbeszéddel, kisebbség elleni uszítással és diszkriminációval vádolnak.

Az iszlámellenes nézeteiről ismert politikus az Amszterdam közelében tartott tárgyaláson "abszurdnak, gyalázatnak, a holland társadalom megcsúfolásának" minősítette a büntetőpert, amely szerinte veszélyt jelent a szólásszabadságra.

"Nem vagyok rasszista, és a támogatóim sem rasszisták. Sokak nevében beszélek, és az ő nevükben kérem a felmentésemet, a felmentésünket" - fogalmazott a képviselő.

Mint mondta, megválasztott törvényhozóként beszélnie kell a "marokkói problémáról".

"Világszerte elindult egy mozgalom, amely leszámol az elit és az alárendelt média politikailag korrekt doktrínáival. Ezt bizonyítja a Brexit. Ezt bizonyítja az amerikai elnökválasztás" - közölte Geert Wilders a sokak szerint kampánybeszédnek is beillő felszólalásban.

A vád szerint Wilders 2014-ben azt a kérdést tette fel támogatóinak, hogy több vagy kevesebb marokkóit akarnak Hollandiában. A válasz az volt, hogy "kevesebbet", amire a politikus mosolyogva azt válaszolta, hogy "mi meg tudjuk oldani".

Az ügyészség ötezer eurós pénzbírság kiszabását kérte Wildersre. Az ügyben december 9-én várható ítélet.

A holland politikus 2011-ben már állt bíróság előtt, mert azt megelőzően egyebek közt a Koránt Hitler Mein Kampfjához hasonlította, és azt javasolta, hogy a muzulmán bűnözőket fosszák meg holland állampolgárságuktól, és utasítsák ki őket az országból.

Wilders váltig állítja, nincs problémája azokkal a bevándorlókkal, akik elfogadják országa törvényeit és felveszik a holland szokásokat, és sosem támogatta az erőszakot.

A 2011-es vádak alól végül felmentették, mert a bíróság szerint kijelentéseivel egy vallást támadott, nem pedig egy népcsoportot.

Hollandia mintegy 17 milliós lakosságának körülbelül 2 százaléka marokkói származású.

- MTI, Bajnok Artúr -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!