Nagyvilág

2016.08.12. 02:39

Amerikai elnökválasztás - Clinton munkahelyteremtést ígért gazdasági programjában, és Trumpét támadta

Washington - Gazdasági elképzeléseinek csütörtöki átfogó felvázolásakor Hillary Clinton, az amerikai demokraták elnökjelöltje mindenekelőtt munkahelyteremtést ígért, és támadta republikánus vetélytársa, Donald Trump gazdasági programját.

Washington - Gazdasági elképzeléseinek csütörtöki átfogó felvázolásakor Hillary Clinton, az amerikai demokraták elnökjelöltje mindenekelőtt munkahelyteremtést ígért, és támadta republikánus vetélytársa, Donald Trump gazdasági programját.

A michigani Detroit egyik külvárosának gyárcsarnokában tartott, régóta várt beszédének nagyobb részét Clinton Trump gazdasági terveinek bírálatára és vetélytársa személyének támadására fordította, ám bejelentett nagyívűnek szánt terveket is. Így például 275 milliárdos, öt év alatt megvalósítandó állami építkezés beindítását ígérte - amellyel szerinte mintegy 10 millió új munkahelyet lehet teremteni -, kilátásba helyezte a kisvállalkozások támogatását, a minimálbér emelését, az ingyenes - ahogyan ő fogalmazott: adósságmentes - felsőoktatást. Ugyanakkor az évi egymillió dolláros jövedelemmel rendelkezőknek minimum 30 százalékos személyi jövedelemadót helyezett kilátásba, és szólt ingatlanadó-emelésről is. Megígérte, hogy 2020-ig minden egyes amerikai háztartásban szélessávú internet-elérhetőség lesz, és elnökként beruházásokat szorgalmaz majd az úgynevezett zöld energiába. "Amerika a zöld energia nagyhatalma lesz" - fogalmazott. Olyan gazdaságpolitikát szorgalmazott, amely - mint mondta - mindenki javát szolgálja majd.

Donald Trump hétfőn - szintén Detroitban elmondott beszédében - megígért adócsökkentési programjáról Clinton azt állította, hogy az csak magának Trumpnak, illetve a nagyon gazdagoknak kedvezne. Az adócsökkentéssel Trump "ezermilliárdokat adna a nagyvállalatoknak, a milliomosoknak és a Wall Street menedzsereinek" - fogalmazott Clinton, s azzal folytatta: az adócsökkentés lehetővé tenné Trumpnak, hogy a saját vállalatai a jelenleg fizetettnek is kevesebb mint a felét róják le adóként. "Kevesebb adót fizetne, mint a középosztálybeli családok milliói" - szögezte le a demokrata párti elnökjelölt. Elutasította Trump javaslatát az ingatlanadó eltörlésére is, s azzal próbált érvelni, hogy Trump a saját, mintegy tízmilliárd dollárosra becsült ingatlanjain akarna így spórolni.

Bírálta a republikánus elnökjelöltnek a kereskedelmi egyezményekről kifejtett álláspontját is, s úgy fogalmazott, hogy Trump megközelítése "félelmeken és nem erőn alapszik". Ugyanakkor azt mondta, hogy a csendes-óceáni kereskedelmi egyezményben részt vevő országoktól szigorúan megköveteli majd az amerikai vállalatok tiszteletben tartását.

A Clinton-beszédet követően a Trump-kampány közleményt adott ki, amelyben leszögezi: "az amerikai gazdaság jelenleg csak a washingtoni csaló rendszernek és a Wall Streetnek kedvező, Hillary Clinton mégis azon van, hogy ez így is maradjon. Clinton mai tervei rövidzárlatot okoznak majd gazdaságunkban,az adóemeléssel, a közkiadások növelésével és a munkahelyek csökkenésével. Donald Trump jobb víziót és új irányt képvisel."

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!