Nagyvilág

2016.06.21. 13:52

Szijjártó: Magyarország sürgeti Albánia euroatlanti integrációját

Budapest - Magyarország sürgeti Albánia euroatlanti integrációját, és arra kéri az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot a csatlakozási tárgyalások megkezdésére az országgal - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott albán kollégájával kedden Budapesten.

Budapest - Magyarország sürgeti Albánia euroatlanti integrációját, és arra kéri az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot a csatlakozási tárgyalások megkezdésére az országgal - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott albán kollégájával kedden Budapesten.

A tárcavezető sajtótájékoztatóján kiemelte: Magyarország stratégiai és nemzetbiztonsági érdeke a béke és stabilitás a Nyugat-Balkánon, és ebből a szempontból Albánia kulcsfontosságú. A stabilitáshoz és békéhez vezető leggyorsabb és legegyszerűbb út a térségben az euroatlanti integráció, ezért Magyarország támogatja az EU bővítését a Nyugat-Balkánon - magyarázta.

Megjegyezte: ha a britek úgy voksolnának a héten, hogy országuk elhagyja az uniót, az rendkívüli módon hátráltatná az EU bővítését is, márpedig stratégiai érdek a bővítés felgyorsulása a régióban.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a terrorellenes küzdelemről és a bevándorlásról is tárgyalt albán partnerével, és ez a két kérdés összefügg egymással. Részben a terrorszervezetek térnyerése miatt van bevándorlási válság Európában, és a bevándorlás lehetőséget ad e szervezetek harcosainak Európába juttatására, ami növeli a terrorfenyegetettséget. Folytatni kell a terrorellenes küzdelmet, együtt kell működni az észak-afrikai és közel-keleti országokkal, meg kell állapodni velük, hogy ott legyenek hotspotok, így az EU és a Nyugat-Balkán területén kívül születhet döntés arról, hogy jogosult-e valaki bejönni Európába - mutatott rá. Hozzátette: a minimumra kell szorítani az ide bevándorlók számát.

A külügyminiszter közölte: a két ország politikai kapcsolataiban nincsenek nyitott kérdések. A gazdasági együttműködést illetően elmondta: a kétoldalú kereskedelmi forgalom 16 százalékkal nőtt tavaly, az idei év első negyedévében pedig 25 százalékkal, és jó lehetőségek kínálkoznak a további bővülésre. Az Eximbank 208 millió eurós hitelkeretet nyitott magyar és albán vállalatok együttműködésének ösztönzésére, a Fővárosi Vízművek stratégiai partnere a Tiranai Vízművek, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. pedig elindul azon a tenderen, amely Macedónia és Albánia magasfeszültségű villamosvezetékeinek összekötésére vonatkozik - közölte. Hozzáfűzte: decembertől közvetlen légi összeköttetetés létesül Tirana és Budapest között.

Ditmir Bushati albán külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar-albán politikai kapcsolatok régóta kiválóak, így a gazdasági együttműködés is jól alakulhat. Úgy vélte, sok lehetőség van a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzésére, amit segíthet a hamarosan induló közvetlen légi összeköttetés a két ország között, továbbá az Eximbank hitelkerete is.

Az albán miniszter méltatatta a magyar-albán kapcsolatok történelmi múltját, és megköszönte, hogy Magyarország ösztöndíjat biztosít albán diákoknak itteni tanulmányaik folytatásához.

Ditmir Bushati kiemelte, hogy országa igyekszik minél közelebb kerülni az EU-hoz, és üdvözölte, hogy Magyarország támogatja ebben.

Kérdésre azzal kapcsolatban, hogy kedden letartóztattak egy férfit Brüsszelben, miután robbanóövhöz hasonló tárggyal sétált be egy bevásárlóközpontba, Szijjártó Péter elmondta: ez az eset is rávilágít arra, hogy mindenkinek szerte Európában fokozott óvatosságot kell tanúsítania, különösen Belgiumban, ahol továbbra is hármas szintű terrorkészültségi figyelmeztetés van érvényben. A hatóságok próbálják elejét venni az újabb tragédiáknak és merényleteknek, de fokozott elővigyázatosságra van szükség - közölte. Hangsúlyozta: Európa megvédése minden eddiginél fontosabb.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!