Nagyvilág

2016.06.23. 11:36

Ha fogadást kötne a végeredményre…

London - Törvényileg a népszavazás eredménye semmire sem kötelez.

London - Törvényileg a népszavazás eredménye semmire sem kötelez.

Halmos Ildikó (volt újságíró kollégánk az Észak-Magyarországnál) évek óta Angliában él férjével és három iskolás gyermekével, ő óvodapedagógusként dolgozik.

Nem volt még ilyen, hogy ki akarjon válni egy ország az unióból." Halmos Ildikó

– Két dolgot tapasztaltam a közvetlen ismeretségi körünkben, ami befolyásolhatja a szavazást. Az egyik, hogy a hétköznapi embereket zavarja, hogy egyre többet kell várni a különféle szolgáltatásokra, beleértve az egészségügyi ellátást is, mint pár éve. Az iskolai helyekből is egyre kevesebb van, sok szülő jár úgy, hogy hat helyet is megjelöl a gyermekének, de ez nem igazi választás, mert még olyan is előfordult, hogy sehová nem vették fel. (Utóbb persze azért csak bekerült valahová.) Tehát legalábbis területi szinten problémát jelent, hogy túl sok az ember. A másik, hogy sok ember gondolja úgy, a középkelet-európai bevándorlók miatt kevés a fizetése – vetette előre Ildikó.

Alapvetően bizonytalanok

– Ami az uniótól elszakadást illeti, akikkel én beszélgettem, alapvetően bizonytalanok. Nem volt még ilyen, hogy ki akarjon válni egy ország, a politikusok ugyan érvelnek az egyik vagy a másik döntés mellett (ellen), de azt ezekből a feltételezésekből nem lehet leszűrni, hogy a te életedre miképpen hat, milyen hatása lesz a gazdaságra, a szolgáltatásokra. A gimnazista lányomat rendkívüli módon izgatja például, s folyton kérdezgeti, mi lesz a mi státuszunkkal az esetleges kilépés esetén? Milyen korábban megszerzett jogainkat veszíthetjük el? Utazhatunk-e Magyarországra kedvünk szerint, mint eddig? Azt tudni, hogy megugrott az állampolgárságért folyamodók száma. A státuszunk megvan, így mi is elkezdtük összegyűjtögetni a 85 oldalas kérelem benyújtásához szükséges iratokat – mondta, hozzátéve: minthogy csatolni kell az útleveleket is, a benyújtást a vakáció utánra időzítik.

Igen kicsi különbséggel

– Pár napja kezdett a média azzal foglalkozni, hogy mit jelent egyáltalán a gyakorlatban, ha a kilépés mellett voksolnak többen, hiszen törvényileg a népszavazás eredménye semmire sem kötelez, nyilván előbb-utóbb elkezdődnének a kiválásról a tárgyalások, amelyek akár évekig elhúzódhatnak. Bennem az is felvetődött, hogy amennyiben kiválna Nagy-Britannia, az milyen hatással volna a későbbiekben az Egyesült Királyság széthullására.

Summázatként Ildikó annyit tett hozzá: ha – stílusosan – fogadást kellene kötnie a szavazás végeredményére, akkor arra fogadna, hogy több lesz a kiválást szorgalmazó, de csak igen kis különbséggel.

- ÉKN-SzK -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!