Nagyvilág

2016.05.11. 10:38

69. Cannes-i Filmfesztivál - Az egekig lépkedő férfi

Cannes - Ma este veszi kezdetét a 69. cannes-i fesz­tivál.

Cannes - Ma este veszi kezdetét a 69. cannes-i fesz­tivál.

Miközben ezeket a sorokat írom, éppen felvonják a fesztiválpalotára az idei év poszterét, mely hosszú évek gyakorlatával ellentétben nem egy hírességet ábrázol, hanem egy égbe emelkedő lépcsősoron felfelé lépkedő férfit. Ezzel a képpel tiszteleg a két alkotó, Hervé Chigioni és Gilles Frappier Jean-Luc Godard Megvetés című filmje előtt.

A fesztivál továbbra is kitart amellett, hogy a legnagyobb mestereket hívja versenybe, akik közül a többségnek már bérelt helye van a versenyszekcióban. Az idei év összeállítását április 14-én jelentették be, de azóta még gyarapodott a lista egy-két új címmel, mint például a Robert De Niro előtt tisztelgő Hands of Stone-nal, amit a venezue­lai rendező, Jonathan Jakubowicz jegyez.

Sem a huszonegy filmet felsorakoztató hivatalos versenyprogramban, sem az Un Certain Regard szekcióban nincs idén magyar alkotás.

A filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba viszont Andrasev Nadja A nyalintás nesze című animációs rövidfilmje kapott meghívást.

A Cannes Classics elnevezésű retrospektív vetítéssorozat keretében 45 évvel a bemutató után újra látható lesz Cannes-ban Makk Károly Szerelem című filmje. A tervek szerint a vetítésen ott lesz a 90 éves Makk Károly és a film főszereplője, Törőcsik Mari is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!