Nagyvilág

2016.04.23. 10:20

Obama Londonban: Amerika "mélységesen érdekelt" a brit EU-népszavazás eredményében

London - Az Egyesült Államok "mélységesen érdekelt" a brit EU-tagságról júniusra kiírt népszavazás eredményében, hiszen a referendum kimenetele befolyásolja Amerika kilátásait is - mondta pénteken Londonban Barack Obama. Az amerikai elnök egyenes utalást tett arra is, hogy ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, akkor nem számíthatna egyhamar külön kereskedelmi megállapodásra az Egyesült Államokkal.

London - Az Egyesült Államok "mélységesen érdekelt" a brit EU-tagságról júniusra kiírt népszavazás eredményében, hiszen a referendum kimenetele befolyásolja Amerika kilátásait is - mondta pénteken Londonban Barack Obama. Az amerikai elnök egyenes utalást tett arra is, hogy ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, akkor nem számíthatna egyhamar külön kereskedelmi megállapodásra az Egyesült Államokkal.

Obama, aki David Cameron brit miniszterelnökkel tárgyalt a Downing Streeten, a másfél órás megbeszélés után tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette: nem hiszi, hogy az Európai Unió csökkentené Nagy-Britannia befolyását a világban, ellenkezőleg, meggyőződése szerint az EU-tagság erősíti e globális befolyást, az unió egységes belső piaca pedig rendkívüli gazdasági haszonnal jár az Egyesült Királyság számára.

Ez jó az Egyesült Államoknak is, hiszen Amerika is jobban él, ha legszorosabb szövetségeseinek gazdasága erős és növekszik - mondta az amerikai elnök.

Obama a brit kormányfővel folytatott megbeszélése előtt, a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilapnak írt, pénteken megjelent cikkében is egyértelműen állást foglalt Nagy-Britannia további EU-tagsága mellett, hasonló érveléssel.

A brit külügyminisztériumban tartott péntek esti sajtótájékoztatón az amerikai elnök kijelentette, hogy Nagy-Britannia "akkor van a legjobb formájában", ha vezető szerepet tölt be Európában. Hozzátette: az EU-tagság elősegíti Nagy-Britannia befolyásának érvényesülését.

Egyetlen ország sem immunis a mai világ kihívásaira, és e problémák megoldása közös fellépést igényel. Minden ország nagyra becsüli saját szuverenitását, az Egyesült Államok különösen szókimondó ebben az ügyben, de felismeri azt is, hogy például a NATO-tagság erősíti saját biztonságát, és jólétét szolgálja részvétele az olyan többoldalú nemzetközi szervezetekben, mint a hét vezető ipari hatalom csoportja (G7), vagy a húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság együttműködési fóruma (G20) - mondta Obama.

Hozzátette: ma nem "az útjukat egyedül járó" országok vannak jelen befolyásos tényezőként a világpolitikában, hanem azok, amelyek másokkal összeállva sokszorozzák meg erejüket.

Obama ezzel alig burkoltan azoknak a brit bírálóinak válaszolt, akik szerint az Egyesült Államok nem tanácsolhatja jó lelkiismerettel Nagy-Britanniának, hogy maradjon az EU tagja, hiszen maga sem lenne hajlandó szuverenitásának megosztására.

Boris Johnson, London polgármestere, a kormányzó brit Konzervatív Párt EU-szkeptikus táborának frontembere például a The Sun című brit tömeglapban pénteken megjelent cikkében "nyílt képmutatásnak" nevezte, hogy az Egyesült Államok álláspontja szerint Nagy-Britanniának át kell engednie "a demokráciája feletti ellenőrzés jelentős részét" Brüsszelnek. "Az amerikaiaknak soha eszükbe sem jutna, hogy az EU-hoz hasonló intézményt hozzanak létre saját maguknak (...) Miért gondolják akkor, hogy (az Európai Unió) nekünk megfelel?" - tette fel írásában a kérdést a londoni polgármester.

A Konzervatív Párt EU-szkeptikus szárnyának képviselői a minap közös levélben is kérték az amerikai elnöktől, hogy ne avatkozzon be a brit EU-tagságról kiírt népszavazás kampányába londoni látogatása idején. Az alsóházi tory frakció száznál több Brexit-párti - vagyis a brit EU-tagság feladását pártoló - képviselője a levélben annak a véleményének adott hangot, hogy bármiféle intervenció Obama részéről a júniusi népszavazás eredményének érvényességét is megkérdőjelezné.

Az amerikai elnök azonban péntek esti londoni sajtótájékoztatóján is egyértelműen kiállt Nagy-Britannia további EU-tagsága mellett. Kijelentette: ha az Egyesült Államok egyik legjobb barátja egy olyan szervezet tagja, amely növeli befolyását és erősíti gazdaságát, "akkor én azt szeretném, hogy maradjon is e szervezet tagja".

Obama egyenes utalást tett arra is, hogy Nagy-Britannia nem számíthatna kedvezményes kereskedelmi elbánásra az Egyesült Államok részéről, ha kilépne az EU-ból. Kijelentette: lehetséges, hogy "valamikor" megszülethetne egy külön brit-amerikai kereskedelmi egyezmény, ez azonban nem a közeljövőben lenne, mivel az Egyesült Államok az EU-val folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, Nagy-Britannia pedig "a sor végére kerülne".

Az amerikai elnök ezzel is alig burkoltan a Brexit-pártiaknak üzent. A kilépésért kampányoló tábor visszatérő érvelése ugyanis, hogy Nagy-Britannia könnyűszerrel köthetne kétoldalú megállapodásokat fő kereskedelmi partnereivel, köztük az Egyesült Államokkal, ha távozna az EU-ból.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!