Nagyvilág

2016.04.22. 16:29

Ezek lettek a világ legnagyobb fotóversenyének győztesei

Véget ért a világ legnagyobb fotósversenyének 2016-os évada. A profik és amatőrök több mint 230 ezer fotót küldtek be idén a világ 186 országából. Nézze meg a verseny leglátványosabb fotóit!

Véget ért a világ legnagyobb fotósversenyének 2016-os évada. A profik és amatőrök több mint 230 ezer fotót küldtek be idén a világ 186 országából. Nézze meg a verseny leglátványosabb fotóit!

A 2016-os Sony World Photography Awards-on a nagydíj győztese, az év fotósa a profi és a kortárs témák kategóriájában az iráni Asghar Khamseh lett.  Khamse sorozatában az iráni savdobálás áldozatait örökítette meg. Az ilyen támadásoknak az a célja, hogy tönkretegyék az áldozatok mindennapjait és jövőjét egyaránt.

Fotó: Asghar Khamseh, Irán.  Az év fotósa a 2016-os Sony World Photography Awards-on.

A fotón a 34 éves teheráni férfi, Mohsen Mortazavi látható. A férfit egy kollégája 3 liter kénsavval locsolta le 2012 legelső munkanapján, majd 16-szor szúrta meg egy késsel, mert azt hitte, hogy Mohsen zaklatja telefonon. Később kiderült, hogy valaki más volt a tettes. Mohsen külseje teljesen eldeformálódott, elvesztette a jobb szemét, a jobb dobhártyáját és a fülkagylóját. Számos operáción van már túl, de még mindig műtétek sora várja.

Fotó: Asghar Khamseh, Irán.  Az év fotósa a 2016-os Sony World Photography Awards-on.

A 18 éves teheráni Shirin Mohamadi visszautasította az udvarlóját, aki ezért savval állt bosszút.  Shirin elvesztette a jobb szemét, az orrát, az egyik fülét, a szája is megsérült, több testrésze megégett.

Az év amatőr fotósa: Kei Nomiyama, Japán

Fotó: Kei Nomiyama, Japán, az év amatőr fotósa 2016-ban a  Sony World Photography Awards-on

A japán Kei Nomiyama a szentjánosbogarak rajzását örökítette meg sorozatában.

Első helyezettek, profi kategóriában

Fotó: Nikolai Linares, Dánia, a profi sport kategória győztese 2016-ban a Sony World Photography Awards-on

A dán Nikolai Linares az ezüstérmesről készített fotókat rögtön azután, hogy elveszítette a döntőt a koppenhágai ökölvívó bajnokságon.

Fotó: Angelos Tzortzinis, Görögország; a professzionális, aktuálpolitika kategória győztese 2016-ban a Sony World Photography Awards-on/ AFP

Orvosok és mentősök próbálnak újraéleszteni egy kisgyermeket, akit a tengerből emeltek ki, miután egy menekülteket szállító hajó elsüllyedt Leszbosz sziget partjainál 2015 októberében. Legalább öt menekült - köztük három gyermek - vesztette életét 2015 október 28-án, amikor négy hajó süllyedt el Törökország és Görögország között.

Fotó: Kevin Frayer, Kanada, a környezet kategória győztese a profik között 2016-ban a Sony World Photography Awards-on

Sasvadász fesztivál Nyugat-Kínában.

Fotó: Maroesjka Lavigne, Belgium, a tájkép kategória győztese a profik között 2016-ban a Sony World Photography Awards-on

Namibia kopár tájait örökítette meg sorozatában a belga Maroesjka.

Fotó: Marcello Bonfanti, Olaszország, a portré kategória győztese a profik között 2016-ban a Sony World Photography Awards-on

A fotón a 25 éves Fatmata Kamara látható a fiával, Koday-val. Fatmata elveszette férjét és nagynénjét, fiával együtt kapta el az ebolát. A gyors segítségnek köszönhetően mindketten túlélték a fertőzést. Egy menekülttáborból kialakított faluban, Waterloo-ban élnek, ahova 2014 decemberében ért el az ebola járvány.

Második helyezettek a profi kategóriában

Fotó: Kevin Frayer, Kanada. Második helyzett aktuálpolitika kategóriában a profik között 2016-ban a Sony World Photography Awards-on.

A világ teljes szén-dioxid kibocsátásának mintegy egyharmadáért felelős Kína, hatalmas mennyiségű szénfelhasználása miatt. Tudósok és környezetvédők a szén-dioxidot nevezik meg a globális felmelegedés első számú okozójaként. A kínai kormány azt ígéri, hogy 2030 után folyamatosan csökkentik majd a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét.

Fotó: Sandra Hoyn, Németország, a mindennapi élet kategória második helyezettje a profik között 2016-ban a Sony World Photography Awards-on/Iaif

A Jenny lelke című sorozatban Sandra Hoyn német fotós egy férfi és annak gumibabája közötti kapcsolatot mutatja meg. Dirk négy éve él együtt gumibabájával. A babát 6000 Euróért vásárolta egy mentális összeomlást követően és mert magányosnak érezte magát. A babára nemcsak szexuális játékként tekint, hanem társának is tartja.  Erős érzelmi kötődés alakult ki Dirk és Jenny között. A férfi hallja, amikor Jenny beszél hozzá és látja a lelkét. Dirk boldog. Biztonságban érzi magát Jenny társaságában és nem tudna élni nélküle.

 

Fotó: Filippo Venturi, Olaszország, az emberek kategória második helyezettje a profik között 2016-ban a Sony World Photography Awards-on

Az 1960-as évekig Dél-Korea egy szegény, fejletlen, már-már középkori ország volt. 50 évvel később a világ egyik legfejlettebb országának számít.  Egyre nagyobb a társadalmi törekvés az iskolai, esztétikai és professzionális tökéletességre. Miközben a fiatalokat arra nevelik, hogy a legjobb jegyekért majd a legjobb munkákért hajtsanak, a férfiak mindent megtesznek azért, hogy fizikailag is tökéletessé váljanak - akár plasztikai műtétek segítségével is. A tökéletessé válás elhatalmasodó nyomása viszont gyakran alkoholizmus és öngyilkossághoz vezet.

Harmadik helyezettek a profi kategóriában

Fotó: Stephan Zirwes, Németország, az építészet kategória harmadik helyezettje a profik között 2016-ban a Sony World Photography Awards-on

A német fotós medence-sorozatában a vizet, a világ egyik legértékesebb erőforrását tanulmányozza. Zirwes azt igyekszik megmutatni, hogy mennyire elképesztő módon pazaroljuk az ivóvizet.

Fotó: Stephanie Sinclair, Egyesült Államok, harmadik helyzett a mindenni élet kategóriában a profik köztt 2016-ban a Sony World Photography Awards-on/National Geographic Creative

Az amerikai fotós egy 300 fős cirkuszi társulat mindennapjai mutatja be.

Az év fiatal fotósa: Sam Delaware, Egyesült Államok.

Fotó: Sam Delaware, Egyesült Államok, az év fiatal fotósa portré kategóriában 2016-ban a Sony World Photography Awards-on

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!