Nagyvilág

2016.04.19. 17:58

Amerikai előválasztás - Tart az előválasztás New York államban

Washington - Az Egyesült Államok New York szövetségi államában helyi idő szerint reggel 6 órkor megkezdődtek az előválasztások, amelyeket az elmúlt évtizedek legfontosabb előválasztásaként jellemeznek politikusok és elemzők egyaránt.

Washington - Az Egyesült Államok New York szövetségi államában helyi idő szerint reggel 6 órkor megkezdődtek az előválasztások, amelyeket az elmúlt évtizedek legfontosabb előválasztásaként jellemeznek politikusok és elemzők egyaránt.

A New York-i előválasztásokon ugyanis a két vezető elnökjelölt-aspiráns - a demokrata párti Hillary Clinton volt külügyminiszter és a republikánus "színekebn" induló Donald Trump New York-i milliárdos - elrugaszkodhat a többi elnökjelölt-aspiránstól, s akár nehezen behozható előnyre is szert tehet.

New York állama sok delegátust küld a nyári országos elnökjelölt-állító konvencióra: a demokraták 247 jelöltről vaamint 44 szuperdelegátusról, a republikánusok pedig 95 jelöltről döntenek. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel hat órától állnak nyitva és este kilencig várják a voksolni szándékozókat.

Csaknem hatmillió demokratapárti és kevesebb mint hárommillió republikánus szavazó adhatja le a voksát. A New York-i választási törvények szerint csakis azok szavazhatnak, akik előzetesen - tavaly október elejéig - regisztráltatták magukat. Ezért nem szavazhat például Donald Trump gyermekei közül kettő sem: lecsúsztak a regisztrálási határidőről. Függetlenek New York államban nem választhatnak.

A demokrata oldalon a favorit Hillary Clinton, aki valamennyi felmérés szerint jelentős arányban - több mint ötven százalékos támogatottsággal - vezet vetélytársa Bernie Sanders vermonti szenátor előtt. A republikánus pártban változatlanul három jelölt-aspiráns verseng: Donald Trump, a New York-i milliárdos mellett Ted Cruz texasi szenátor és John Kasich ohiói kormányzó, s valamennyi felmérés szerint Donald Trump arat majd diadalt.

Mind a 69 éves Donald Trumpnak, mind a szintén 69 esztendős Hillary Clintonnak nagyarányú győzelemre van szüksége, hogy elérje célját, az elnökjelöltséget. A republikánus elnökjelölt-aspiránsnak azért, hogy csökkentse az esélyét a nyílt versenyes elnökjelölt-állító országos konvenciónak, Hillary Clintonnak pedig azért, hogy behozhatatlan előnyre tegyen szert Bernie Sandersszel szemben.

A vermonti szenátor ugyan majdnem behozta népszerűségben és felmérésekben kimutatott támogatottságban Clintont, de mivel kedden este már Pennsylvania államban kampányol, ezt elemzők annak jeleként értékelik, hogy a politikus vereségre számít New Yorkban.

Valamennyi elnökjelölt-aspiráns az utolsó pillanatig keményen kampányolt, még hétfőn este is rendezvényeket tartott, bár Ted Cruz szenátor csak televíziüs rkláokba jelent meg hétfőn. Neki a legkínosabb a helyzete, korábban ugyanis ostorozta a "New York-i értékeket".

A politikusok között egyébként hárman is erősen kötődnek New Yorkhoz: Bernie Sanders Brooklynban született, Hillary Clintont New Yorkban választották szenátorrá, s jeenleg is New York városa közelében él, s Donald Trump szintén New Yorki születésű, és az Ötödik sugárúton, a magáról elnevezett toronyház utolsó öt emeletén él.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!