Nagyvilág

2016.03.17. 21:50

A sokszínűség jegyében bővítette vezető testületét az amerikai filmakadémia

Los Angeles - Három új kormányzóval és hat különböző bizottsági taggal bővítette vezető testületét a sokszínűség jegyében az amerikai filmakadémia. A változásokat ismertető Cheryl Boone Isaacs, a testület elnöke egyúttal bocsánatot kért az Oscar-ceremónia alatt az ázsiaiak rovására elsütött tréfáért.

Los Angeles - Három új kormányzóval és hat különböző bizottsági taggal bővítette vezető testületét a sokszínűség jegyében az amerikai filmakadémia. A változásokat ismertető Cheryl Boone Isaacs, a testület elnöke egyúttal bocsánatot kért az Oscar-ceremónia alatt az ázsiaiak rovására elsütött tréfáért.

A február 28-i gála színpadán három ázsiai kisgyermeket a műsorvezető a filmakadémia könyvelőiként mutatott be. Boone Isaacs a filmakadémia ázsiai tagjainak tiltakozása nyomán fejezte ki sajnálkozását.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) kormányzótanácsa az Oscar-díjak átadása óta először tanácskozott, a keddi ülésen elfogadták a filmakadémia elnökének korábbi javaslatát, és felvették tagjaik közé Reginald Hudlint a rendezők tagozatából, Gregory Navát az írók tagozatából és Jennifer Yuh Nelsont a rövidfilmes és animációs filmes tagozatból. Mindhármuk megbízatása azonnali hatállyal életbe lépett, és három évre szól - írta a Variety.com.

"Büszke vagyok erre a lépésre, amelyet a sokszínűség növelésének irányába tettünk. De tisztában vagyunk azzal, hogy még sok a teendő, hogy ez a szervezet sokkal befogadóbb legyen" - mondta Cheryl Boone Isaacs.

A kormányzótanács egyúttal a filmakadémia különböző bizottságaiba is felvett egy-egy új tagot. Gael García Bernal színész a díjakkal és eseményekkel foglalkozó bizottságba került, az operatőr Amy Vincent a megőrzési és filmtörténeti bizottságba, a producer Effie Brown a múzeumi bizottságba, Marcus Hu, valamint az animációs filmes Floyd Norman az oktatási és tájékoztatási bizottságba, Vanessa Morrison a pénzügyi bizottságba, a producer Stephanie Allain a tagsággal és adminisztrációval foglalkozó bizottságba. Az új tagoknak beleszólásuk van a tagság kérdéseibe és a filmakadémia irányításába, de nem tartoznak a kormányzók közé. Megválasztásukkal az volt a cél, hogy a különböző bizottságokban új hangok szólalhassanak meg, amelyek közelebb viszik a filmakadémiát a filmkészítés mai realitásaihoz.

A kormányzótanács arról is határozott, hogy januári döntését megerősítve felülvizsgálják a filmakadémia szavazóinak aktív státuszát. A filmakadémia minden tagozatának végrehajtó bizottsága határozza meg, hogy milyen feltételekhez köti az aktív tagságot a januárban lefektetett irányelvek alapján. Aktív szavazó tagnak számít, aki az elmúlt tíz évben a filmiparban dolgozott és aki három tízéves periódus mindegyikében dolgozott a filmiparban függetlenül attól, hogy ezek egymást követő időszakok voltak-e. A valaha Oscarra jelölt vagy Oscar-díjjal jutalmazott tagokat automatikusan az aktív szavazók táborába sorolják.

A tagozatok végrehajtó bizottságai tavasztól kétévente üléseznek együtt, hogy áttekintsék tagságukat és döntsenek az esetleges átsorolásokról. A bizottságok bírálják el azoknak a tagoknak a kérelmét is, akik fellebbeznek szavazó tagságuk elveszítése miatt.

A kormányzótanácsnak 51 tagja van, a filmakadémia 17 tagozatának mindegyikét három-három kormányzó képviseli. A kormányzók választás útján nyerik el posztjukat, a három új kormányzó kinevezése most nem így történt. A tavalyi választáskor ugyan sok női és kisebbségi tag pályázott kormányzói tisztségre, de többségük nem kapott elég szavazatot.

A filmakadémia túlnyomórészt fehér, idősebb férfiakból álló tagsága hosszú ideje vita tárgya Hollywoodban. Idén januárban ismét komoly feszültséget okozott, hogy csak fehér színészek kaptak jelölést a színészi kategóriákban. A kormányzótanács ezért január 21-én rendkívüli ülést tartott, és ennek nyomán számos olyan intézkedést helyeztek kilátásba, amely eltolhatná az egyensúlyt a nagyobb számú női és kisebbségi tagság felé. Felvetették a kormányzótanács három taggal való azonnali bővítését is, de az újítások menetrendjét akkor még nem döntötték el.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!