Nagyvilág

2016.02.16. 09:00

Félidőnél tart a Berlinale

Berlin - Az Ave, Cézár! biztos tipp lehet a közönség­sikerre.

Berlin - Az Ave, Cézár! biztos tipp lehet a közönség­sikerre.

Ha a várható közönségsiker oldaláról nézzük az idei berlini filmfesztivál eddig vetített filmjeit, valószínűleg az Ave, Cézár! az eddigi biztos tipp, melyet hamarosan idehaza is láthatnak a nézők. Rengeteg sztár, egyszerű, de szórakoztató történet a Cohen testvérek filmje.

Ha a vitathatatlan művészi értékeket keressük, azokra is volt néhány, ha nem is kiemelkedő példa. A portugál Ivo M. Ferreira Letters from War (Levelek a háborúból) című alkotása megrázó bemutatása Portugália legutolsó gyarmatosító törekvéseinek Angolában. Antonio, a had­seregben szolgáló fiatal orvos és otthon lévő felesége közti „túlélést” segítő levélváltásai adják a film hátterét, konk­rétan a levelek felolvasását halljuk a képi cselekmény, a háború naturális jelenetei alatt.

A menekültválság több film témájául is szolgál, ezek közül kiemelkedik Gianfranco Rosi olasz–francia dokumentumfilmje (Fire at Sea – Tűz a tengeren), mely kommentár nélkül mutatja be a Lampedusa környéki humanitárius tragédiát.

Sikeresen mutatkozott be Fligauf Bence Liliom ösvény című alkotása a Fórum szekcióban, a közönség és a kritikák rendkívül pozitívan értékelték megható emberi történetét egy anya és fia kapcsolatáról. Szerzői film, rétegfilm, mely biztosan megtalálja idehaza is a közönség azon részét, amely rajong az igazán elmélyült, továbbgondolandó filmekért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!