Nagyvilág

2015.10.28. 16:02

Bécsből: osztrák-magyar szemmel, menekültekről

Bécs - A menekültdráma sokszor másként látszik, ha nem csak a híradásokat nézzük.

Bécs - A menekültdráma sokszor másként látszik, ha nem csak a híradásokat nézzük.

Most egy bécsi magyart kérdeztünk – aki ráadásul rengeteg emberrel beszélget nap mint nap.

A Continental Panzió, a legismertebb magyar/bécsi szálloda a magyar utazók körében. Magyar, mert Tarnai Tibor a hotel tulajdonosa, aki szállodákat vezet az osztrák fővárosban sok évtizede már. És magyar, mert a vendégeinek java is az. Tibor szinte konzulként kezeli, intézi a hozzá forduló honfitársaink összes ügyes- bajos dolgát, akik megszokták, hogy ez is hozzátartozik a szolgáltatáshoz.

A migránshelyzet csúcspontján, amikor a menekültek eltorlaszolták a hegyeshalmi határátkelőt, neki kellett informálnia az Ausztriába indulókat, mehetnek, vagy kerülniük kell a határon. Mostanában is egyszerre nézi a magyar és a helyi televíziók híradásait, hogy nehogy egy váratlan kérdéssel zavarba ejtsék.

Keleten már nem

– Mi a helyzet most, mennyire érzékelhető Ausztriában a menekültek jelenléte?

– Magyarország hatásos intézkedéssorozatának eredményeként Burgenlandban, Bécsben már nyoma sincs a migránsoknak. Talán a keleti határainkon máig is meglévő fokozottabb közúti ellenőrzés emlékeztet a szűnni nem akaró népvándorlásra. A déli határon, a szlovéniai átkelőnél, Spielbergnél már azonban naponta jönnek a menekültek.

Mára viszont sikerült a lehető legegyszerűbben buszokkal, vonattal Salzburgba szállítani őket. Egy biztos, hogy Mozart városában elviselhetetlen a zsúfoltság. Az ott elő osztrákok már nehezen viselik el a rájuk zúduló forgalmat és ami ezzel jár.

– Türelmesek és szolidárisak az osztrákok a menekültekkel szemben. Meddig tarthat ez a tolerancia?

– Korábban Bécsben egymást érték a szimpátia- és az ellentüntetések migránsügyben. Sajnos sok kirívóan durva eset került napvilágra az utóbbi hetekben. Ahogy én látom, tapasztalom, a migránsok jelentős része kifejezetten gazdasági okokból keresi a nyugat-európai jóléti társadalmak kedvezményeit.

Megesik, hogy visszaélnek a vendégjoggal és -szeretettel. Ez sajnos a szélsőséges idegenellenes pártok malmára hajtja a vizet. Mivel mindenki tisztában van vele, hogy ha az osztrák szociális járandóságokat tovább kell szeletelni, egy idő után mindenkinek kevesebb jut, vagy adót kell emelni. A hírek szerint idáig hatvanezer menekült kért befogadást Ausztriába.

Ezt a számot tudomásul is vennénk, ha látnánk az áradat végét. Ez a fajta bizonytalanság viszont mindenkit aggaszt.

Ezért egyre többen elfogadják a magyar kerítést, határzárat. Éppen ma jelentette be az osztrák külügyminiszter, hogy megfontolják a déli határaink magyar módra való lezárását. Mindenki egyértelműen üdvözölte ezt a megoldást.

- ÉM-KL -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!