Nagyvilág

2015.09.02. 11:07

Illegális bevándorlás - Meghiúsult a szlovák szélsőségesek Bősre tervezett tüntetése a menekültek ellen

Prága/Pozsony, 2015. szeptember 1., kedd (MTI) - Meghiúsult a szlovák szélsőségesek kedd estére Bősre tervezett tüntetése, amelyet "Európa iszlamizációja" ellen hirdettek meg. Marián Kotleba besztercebányai megyei elöljáró Mi Szlovákiánk Néppártjának aktivistáit és szimpatizánsait a szlovák rendőrség nem engedte be Bősre - jelentette a TA3 szlovák hírtelevízió.

Prága/Pozsony, 2015. szeptember 1., kedd (MTI) - Meghiúsult a szlovák szélsőségesek kedd estére Bősre tervezett tüntetése, amelyet "Európa iszlamizációja" ellen hirdettek meg. Marián Kotleba besztercebányai megyei elöljáró Mi Szlovákiánk Néppártjának aktivistáit és szimpatizánsait a szlovák rendőrség nem engedte be Bősre - jelentette a TA3 szlovák hírtelevízió.A rendőrség szerint a tervezett tüntetés színhelyén tűzoltók gyakorlatoztak, akik ezt jóval korábban jelentették az önkormányzatnak, mint a demonstrációt Kotlebáék. Ugyanakkor a többségében magyarok lakta Bősön este már tüntetett a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom néhány tucatnyi híve, és két tüntetés egy helyen a hatóságok szerint megengedhetetlen. Ezt a tüntetést a közösségi oldalak segítségével hívták össze.

A Mi Szlovákiánk Néppárt mintegy 200-250 aktivistája és szimpatizánsa délután Nagyszombatban tüntetett a menekültek szlovákiai befogadása ellen. A tüntetésen Renáta Zmajkovicová, a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia parlamenti képviselője is megjelent, aki szerint a tüntetők nyitott ajtókon kopogtatnak, mert Robert Fico kormánya elutasította a Brüsszel által javasolt kötelező befogadási kvótákat.

Kotleba a délutáni tüntetésen személyesen nem vett részt, mert éppen a rendezvény idejére beidézték a rendőrségre kihallgatásra. A besztercebányai elöljáró eleget tett a hatósági felszólításnak. Hívei szerint a rendőrség szándékosan akadályozta meg Kotleba részvételét a délutáni akción.

A nagyszombati tüntetés után a szlovák szélsőségesek gépkocsikon és motorkerékpárokon Bősre indultak. A település előtt Nyékvárkonynál azonban lezárt útszakasz fogadta őket. Azt a feltételezést, miszerint a rendőrség a tüntetés miatt zárta volna le az utat, a hatóságok nem erősítették meg. Marián Kotlebáék akciójukkal állítólag támogatni akarták a "bátor" helyieket is, akik népszavazáson utasították el a menekülttábor létrehozását településükön.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistái a településről a menekülttáborhoz vonultak, de rendőri felszólításra fokozatosan szétszéledtek.

Bősön a kora esti órákban több autóbusznyi rendőr állt készenlétben, hogy szükség esetén fenntartsa a rendet.

- Kokes János, MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!