Nagyvilág

2015.07.31. 17:16

Illegális bevándorlás - A tartományok helyett a kormány jelölné ki a szükségszállásokat Ausztriában

Bécs, 2015. július 31., péntek (MTI) - A tartományok helyett a kormány jelölné ki a szükségszállásokat Ausztriában, az ehhez szükséges törvényről rendkívüli ülésen dönt a parlament - jelentette be az osztrák kancellár és az alkancellár pénteken.

Bécs, 2015. július 31., péntek (MTI) - A tartományok helyett a kormány jelölné ki a szükségszállásokat Ausztriában, az ehhez szükséges törvényről rendkívüli ülésen dönt a parlament - jelentette be az osztrák kancellár és az alkancellár pénteken.

Az intézkedés része annak az ötpontos programnak, amelyet pénteken jelentett be közös sajtóértekezletén Werner Faymann osztrák kancellár és Reinhold Mitterlehner alkancellár. Eszerint növelik a kísérő nélkül érkező kiskorú menekültek ellátásának napi költségét, kormányzati munkacsoportot alakítanak a kérdés megoldására, valamint igyekeznek tehermentesíteni a traiskircheni menekülttábort.

A kancellár és az alkancellár tájékoztatása szerint az állam a menekültek befogadására olyan ingatlanokat bocsáthat rendelkezésre, amelyek felett maga rendelkezik, tehát magántulajdonú ingatlanokról nem dönthet.

A törvény alapján, amelyhez alkotmánymódosítás szükséges, az állam a jövőben maga is kijelölhet saját hatáskörben menekülteket befogadó szállásokat, amennyiben a tartományok ezt nem teszik meg időben. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az ellenzékben lévő Osztrák Szabadság (FPÖ) és a szintén ellenzéki Zöldek is megszavazzák a szociáldemokrata-néppárti kormányjavaslatot, tehát meglegyen a törvény támogatottságához szükséges kétharmad.

Egy újságírói kérdésre válaszolva az alkancellár kijelentette, hogy minden menekülthelyért "megküzdenek" majd, hiszen lassan le kell mondani arról az illúzióról, hogy a probléma megoldható, valójában inkább csak mérsékelhető. A kancellár hozzátette: nincsen Európában olyan kormány, amely kielégítően kezelné a helyzetet.

Werner Faymann hangsúlyozta: a folyamatos menekültáradat elleni fellépés közös határvédelmet, európai szintű kvótarendszert és közös európai politikát kíván. Reinhold Mitterlehner alkancellár szerint ez az együttes munka eddig nem működött Európában.

A pénteken bejelentett ötpontos program része továbbá, hogy augusztus elsejétől 77 euróról (csaknem 24 ezer forint) 95 euróra (mintegy 30 ezer forint) növelik a kísérő nélkül érkező kiskorú menekültek ellátásának napi költségét, ez éves szinten 32 millió euró (nagyjából 10 milliárd forint) többletköltséget jelent majd.

Az osztrák kormány azt is tervezi, hogy kormányzati munkacsoportot alakít a menekültkérdés megoldására, amelybe szövetségi, tartományi, települési és civil szervezeti szakértőket is bevonnak, így elősegítve a közös munkát.

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter pénteken sajtótájékoztatón bejelentette, hogy egyszerűsítik a menekültek elhelyezésének rendszerét, így a migránsokat a felvételi központokból közvetlenül a segélyszervezetekhez irányíthatják, míg eddig csak a tartományi befogadóhelyre küldhették tovább. A tartományokban ezen kívül olyan ügyintézési központot hoznak létre, amelyben szövetségi, tartományi, rendőrségi és segélyszervezeti szakértők segítik a menekültek elhelyezését.

A legfrissebb információk szerint az év első hat hónapjában 28 311 menekültkérelmet nyújtottak be Ausztriában, háromszázzal többet, mint tavaly egész évben. A legtöbben, csaknem 7700-an Szíriából érkeztek, mintegy 5800-an Afganisztánból és 3800-an Irakból.

A 2014-es beadott menekültkérelmek közül kilencezret fogadtak el. A külügyminisztérium legújabb számítása szerint idén 80 ezer kérelem benyújtása várható, és csaknem 30 ezret el is fogadnak majd.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!