Nagyvilág

2015.06.16. 09:03

7 százalék mekis sültkrumpliként végzi

Következzen 6 roppant izgalmas tény, amit eddig nem tudtál a sültkrumpliról. Fogadjunk, hogy azt sem tudtad, melyik országban találták fel.

Következzen 6 roppant izgalmas tény, amit eddig nem tudtál a sültkrumpliról. Fogadjunk, hogy azt sem tudtad, melyik országban találták fel. 1. Senki sem tudja, hol találták fel. A franciák, a spanyolok és a belgák is magukénak tekintik a sültkrumplit. Az angol nyelvben ez eldőlni látszik, mivel "French fries"-nak hívják. A belgák szerint viszont a franciák tőlük lopták. Utóbbiak azonban azt állítják, hogy a Pont Neuf hídon láttak először árusokat, aki sültkrumpliból próbáltak meggazdagodni (1789). A spanyolok úgy kerülnek képbe, hogy ők hozták be a krumplit Amerikából, tehát nagy szerepük van a feltalálásban. Ez kétségtelen. Viszont attól, hogy valaki hoz a piacról hozzávalókat, még nem jelenti azt, hogy ő a szakács.

2. A brit változat vastagabb, mint az amerikai. Azt gondolnánk, hogy a sültkruplmi valamilyen szinten standard, de nem. A vastagsága országonként eltérhet.

3. Sokkal több akrilamidot tartalmaz, mint bármely más élelmiszer. Ácsi. Mi az az akrilamid? "Az akrilamid természetidegen, ember által előállított vegyület, mely már az 1950-es évektől kezdve kereskedelmi forgalomban van. Az iparban műanyag, főként a poliakrilamid polimerek gyártására során és a festékgyártásban alkalmazzák, illetve ivóvíz szűrésére is használják. Alkalmazzák eldobható pelenkák, gyógyászati termékek, valamint mezőgazdasági termékek előállítására, így pl. kisebb mennyiségben akrilamidot használnak a cukorrépalé tisztítása során is. Az akrilamid mérgező, valószínűleg rákkeltő, mutagén és irritatív vegyület, mely a szervezetbe kerülve könnyen felszívódik." (innen). Ez rossz hír.

4. A Mekinek őrületes piaci részesedése van. Kapaszkodj: az amerikában megtermelt burgonya 7 (azaz HÉT) százaléka Mekis sültkrumpliként végzi. Ezzel a sültkrumplipiac harmadát birtokolja.

5. Thomas Jefferson vezette be Amerikában. 1802-ben ő szolgált fel először ilyen étket a vendégeinket a Fehér Házban.

6. NE. VEGYÉL. SÜLTKIMPLIT. A. BARÁTOD. TÁNYÉRJÁBÓL!!!! A leggyakoribb ok, amiért a szerelmesek összevesznek az étteremben az az, hogy a barátnő beletúr az arany sültkrumpliba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!