Nagyvilág

2015.04.23. 15:13

Sokkoló fotók: Ide ment a kidobott számítógépe meghalni

14 milliárd forint értékű és 41 millió tonna súlyú elektromos hulladék van afrikai országokban (pl. Ghánában). Ha kidobott már valamilyen kütyüt, az jó eséllyel itt végezte, az is lehet, hogy a fotókon újra látja.

14 milliárd forint értékű és 41 millió tonna súlyú elektromos hulladék van afrikai országokban (pl. Ghánában). Ha kidobott már valamilyen kütyüt, az jó eséllyel itt végezte, az is lehet, hogy a fotókon újra látja. Borzalmas, sokkoló és megdöbbentő az a látvány, amit a ghánai elektronikai hulladéktele nyújt. Több ezer elromlott TV, mikró, hűtő és más kütyü hever szanaszét, melyeket illegálisan exportáltak ide a fejlett országokból. A 41 millió tonna e-szemétből mindössze 6-ot hasznosítanak újra megfelelően. A többi egyszerűen otthagyják és csak úgy ontják magukból a káros anyagokat (főként ólmot és higanyt). A budapesti vegyi szivárgás ehhez képest semmi.

Sajnos az a helyzet, hogy sokkal olcsóbb illegálisan Afrikába szállítani ezeket az elhasznált eszközöket, mint az EU-ban szabályozott körülmények között újrahasznosítani (ami megdöbbentő, hogy ez még a kábelekre is igaz). A helyiek folyamatosan túrják a szeméthalmazt, abban reménykednek, hogy találnak 1-1 működő példányt, amit aztán a piacon pénzzé tudnak tenni. Már egy működő mobiltöltőnek is nagyon tudnak örülni. A Európai Unióban Németország termeli a legtöbb e-szemetet, Nagy-Britannia a második. Fotók a galériában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!