Nagyvilág

2015.04.02. 19:32

Megtámadtak egy kenyai egyetemet, legalább 70 halott

Az Al-Shabab fegyveres szervezet megtámadott egy felsőoktatási intézményt Kenya északkeleti részén csütörtökön. A keresztényekre céloztak, 70 embert megöltek, 79-et megsebesítettek és túszokat szedtek.

Az Al-Shabab fegyveres szervezet megtámadott egy felsőoktatási intézményt Kenya északkeleti részén csütörtökön. A keresztényekre céloztak, 70 embert megöltek, 79-et megsebesítettek és túszokat szedtek. Azok, akik túlélték a támadást azt mondták, hogy az egész helyszín egy nagy vérfürdő volt. A támadók kérdés nélkül lőttek agyon mindenkit az egyik kollégiumban, a golyók össze-vissza repkedtek miközben a diákok az életükért futottak. Az egyetem területén összesen 6 kollégium található, melyek 887 diáknak adnak szállást.

Collins Wetangula, a hallgatói önkormányzat elnöke azt nyilatkozta, hogy éppen zuhanyozni készült, amikor meghallotta a lövéseket a szomszédos épületből. Három társával együtt azonnal magukra zárták az ajtót. "Csak lábdobogást és lövéseket lehetett hallani, senki sem sikított, mert akkor a támadók megtudták volna, hol rejtőznek" - mesélte Collins. Folyamatosan törték be az ajtókat és megkérdezték a diákokat, hogy muszlimok vagy keresztények. Ha valaki az utóbbit válaszolta, ott azonnal agyonlőtték. A szemtanúk szerint 5 maszkos férfi hatolt be az épületbe.

AP745003221553

Az al-Shabab szervezet szóvivője azonnal elismerte a támadást egy rádiónyilatkozatban. A támadást szándékosan időzítették fél 6-ra, ekkor ugyanis a reggeli ima zajlott a mecsetben. Akik odabent tartózkodtak, azokat nem bántották. Az első híradások még 15 halottról és 60 sérültről szóltak, sajnos azonban hamarosan emelkedni kezdett a nyilatkozatokban elhangzott áldozatok száma. Jelenleg 70 hallottat és 79 sérültet emlegetnek. Azokat, akik megsebesültek a fővárosba, Nairobi-ba szállították repülővel. A hatóságok 215,000 dolláros nyomravezetői díjat tűztek ki Mohamed Mohamud-ra, akinek szerintük köze van a támadáshoz.

AP796970370051

A támadásra válaszul a kenyai elnök, Uhuru Kenyatta 10,000 rendőr jelentkezését kérte kiképzésre. Ugyanez a csoport felelős a 2013-as Westgate Mall-ban történt vérontásért is. Az elnök azonban most megtorlást sürget. 2012 óta összesen 312 emberrel végzett az al-Shabab Kenyában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!