Nagyvilág

2015.02.12. 17:02

Félidőn túl a Berlinale

Berlin - Az idei Berlinale eddigi versenyfilmjei kiemelkedő meglepetést nem hoztak, bár a versenyprogramban néhány ígéretes alkotás még hátra van. Nem lehetett könnyű dolguk a versenyprogram összeállítóinak, hiszen néhány világhírű alkotó filmjén kívül nem nagyon van egyértelmű sikert jelentő alkotás.

Berlin - Az idei Berlinale eddigi versenyfilmjei kiemelkedő meglepetést nem hoztak, bár a versenyprogramban néhány ígéretes alkotás még hátra van. Nem lehetett könnyű dolguk a versenyprogram összeállítóinak, hiszen néhány világhírű alkotó filmjén kívül nem nagyon van egyértelmű sikert jelentő alkotás.Az eddigi filmek közül említést érdemel Jafar Panahi Taxi című filmje, mely az iráni rendező legújabb alkotása, nem képi világával - hiszen egy amatőrfilm technikai apparátusával készült, inkognitóban, mégis helyenként mulatságos helyzetkép a mai Iránról. A rendező maga áll be taxisnak és ingyen szállította az utasokat azért, hogy felvehesse beszélgetésüket az út során.

Andrew Haigh 45 év című filmje egy házaspár 45. házassági évfordulója kapcsán egy addig harmonikus életközösség megrendüléséről szól. A nézők és a kritika pozitívan fogadta a filmet.

A legígéretesebb film mégis a nálunk is jól ismert Oliver Hirschbiegel által készített Elser- 15 perc című munkája. A német rendező legutóbbi nálunk váratlanul nagy sikerű filmje A bukás volt, témájában mostani filmje is a náci Németország időszakához tér vissza. Az 1939-ben Münchenben Hitler ellen végrehajtott sikertelen merénylet (Hitler 13 perccel hamarabb hagyta el a helyszínt, mint ahogy a bomba felrobbant) kitalálója és végrehajtója, a magányos merénylő, egy vidéki fiú Georg Elser története. A film a tervtől a megvalósításig majd a tragikus megtorlás részleteiig mindent bemutat, közben megismerhetjük a német vidék életét a világháború kitörése előtti években. Bizonyára itthon is mozikba kerül majd a film és garantálható a sikere is.

- Bíró Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!