Nagyvilág

2015.02.14. 13:07

Az első díjazottak a Berlinálén

Berlin - A fesztivál hivatalos zárása előtt, már pénteken este átadták a független, nemzetközi szakmai szervezetek által delegált zsűrik díjait, így a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI), és az Europa Cinemas mozihálózat díjait.

Berlin - A fesztivál hivatalos zárása előtt, már pénteken este átadták a független, nemzetközi szakmai szervezetek által delegált zsűrik díjait, így a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI), és az Europa Cinemas mozihálózat díjait.A FIPRESCI a fesztivál három fő szekciójában adott 1-1 díjat, így a Forum szekció díját a Hand Gestures, Francesco Clerici által rendezett olasz, színes és fekete-fehér technikával vegyesen forgatott film, a Panoráma szekció díját A Minor Leap Down című iráni-francia film, mely az iráni középosztály életét egy a zárt szabályok közül kitörni vágyó nő életén keresztül mutatja be, míg a fő versenyszekcióból a Taxi című film, Jafar Panahi alkotása lett a díjazott, melyet az Iránból kiutazási tilalommal sújtott rendező testvére vett át. A zsűrinek egy magyar tagja is volt idén, Gyenge Zsolt újságíró személyében.

Az Europa Cinemas díja (mely szervezetnek a miskolci art mozik is tagjai) abból a szempontból értékes, hogy egy 42 országban jelen lévő, 2350 mozitermet számláló szervezet zsűrije adja, olyan filmeknek, amelyekről úgy ítéli meg, hogy érdemes a forgalmazásra és ez a filmeknek jelentős promóciós lehetőséget ad. Idén a díjat az Out of Nature című norvég film kapta, mely egy a hideg, monoton norvég hétköznapokból való kitörés, útkeresés története.

- Bíró Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!