Nagyvilág

2014.05.14. 23:25

67. Cannes-i filmfesztivál - Grace: Monaco csillaga

Cannes - Egy valódi tündérmese egy hercegi párról és ami mögötte van.

Cannes - Egy valódi tündérmese egy hercegi párról és ami mögötte van.A 67. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál a tragikus kimenetelű autóbalesetben elhunyt monacói hercegnő, Grace Kelly életének egy elképzelt epizódját feldolgozó alkotással nyitotta meg kapuit szerda este. Az Oscar-díjas hollywoodi díva élete igazi tündérmesének számított, amikor 1956. április 19-én, a Szent Miklós-katedrálisban, az évszázad esküvőjeként emlegetett szertartáson igent mondott III. Rainier monacói hercegnek. Az esküvőt a televízió jóvoltából milliók láthattak világszerte, csakúgy mint a menyasszony és családjának megérkezést a hercegségbe. Olivier Dahan filmje, a hamarosan Magyarországon is bemutatásra kerülő Grace: Monaco csillaga, több korabeli archív felvételt is használ, annak ellenére, hogy nem a tündérmesébe illő esküvő, hanem többnyire kitalált események állnak a középpontjában. Dahan alkotásában a hercegi pár már hatodik éve házas és Grace még mindig nem sajátította el teljesen a palota protokollját, idegennek érzi magát Monacóban és egyre jobban vágyik vissza Hollywoodba. A nagy visszatérést Alfred Hitchcock Marine-ja jelenthetné számára, ám a politikai események úgy alakulnak, hogy Monacónak és Rainiernek is szüksége van a hercegnőre. Marnie szerepét végül Tippi Hedren kapta, Grace pedig élete hátralévő részében kizárólag a monacói hercegnő szerepében tündökölt. Dahan filmje egy pillanatnyi betekintést nyújt a tündérmese mögé anélkül, hogy mítoszokat rombolna.

A Grace: Monaco csillaga nem igazán varázsolta el a fesztivál sajtóközönségét, Nicole Kidman viszont annál inkább. A nemsokára negyvenhetedik életévét betöltő ausztrál színésznő nem csak a vásznon néz ki kifogástalanul, de ő talán az egyik utolsó igazi filmcsillag, akit még ugyanaz az aura leng körül, mint annak idején Grace Kellyt.

 - Váró Kata Anna -

Cannes, 2014. május 14.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!