Nagyvilág

2013.06.03. 14:45

Törökországi tüntetések - Óvatosságra inti a Külügyminisztérium a Törökországba készülőket

Budapest, 2013. június 3., hétfő (MTI) - A Külügyminisztérium azt kéri a Törökországba utazó magyar állampolgároktól, hogy kerüljék el a tüntetéseket, tömegrendezvényeket az országban.

Budapest, 2013. június 3., hétfő (MTI) - A Külügyminisztérium azt kéri a Törökországba utazó magyar állampolgároktól, hogy kerüljék el a tüntetéseket, tömegrendezvényeket az országban.

A tárca konzuli szolgálata hétfőn közzétett figyelmeztetésében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban Törökország több városában is volt olyan tüntetés, tömegrendezvény, amelyen a résztvevők súlyos sérüléseket szenvedtek. A rendőrség beavatkozott, és ezerhétszáz embert őrizetbe vett.

Ilyen események voltak egyebek mellett Ankara Kizilay városrészében, Isztambulban a Taksim téren és Besiktas városrész több pontján, valamint Izmirben, Adanában, Bursában és Bodrumban is - idézték fel. Hozzátették: nem kizárható, hogy a következő napokban is hasonló események történnek.

A hétvégén több tízezren vonultak utcára Törökország nagyvárosaiban. A tüntetők összecsaptak a rendőrséggel, a rendfenntartók könnygázt vetettek be. A tüntetések az isztambuli Taksim tér szomszédságában lévő Gezi park átépítése ellen kezdődtek, később azonban kormányellenes tiltakozó megmozdulásokba csaptak át. Megfigyelők szerint a tüntetések az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) tekintélyelvű kormányzásával szembeni növekvő elégedetlenséget tükrözik.

Hétfő hajnalban is voltak összecsapások a tüntetők és a rohamrendőrség között. A nyugat-törökországi kikötővárosban, Izmirben a tiltakozók Molotov-koktélokat dobtak az AKP helyi székházára.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!