Nagyvilág

2013.06.10. 19:45

Titkos adatgyűjtés - Hague: London elítéli a kiszivárogtatást

London, 2013. június 10., hétfő (MTI) - A brit kormány elítéli bármilyen titkos információ kiszivárogtatását, mivel ez megnehezíti Nagy-Britannia és szövetségesei biztonságának fenntartását - mondta hétfői parlamenti nyilatkozatában a brit külügyminiszter.

London, 2013. június 10., hétfő (MTI) - A brit kormány elítéli bármilyen titkos információ kiszivárogtatását, mivel ez megnehezíti Nagy-Britannia és szövetségesei biztonságának fenntartását - mondta hétfői parlamenti nyilatkozatában a brit külügyminiszter.

William Hague az alsóházban elmondott felszólalásában azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálata (GCHQ) által végzett, kiterjedt anyaggyűjtési gyakorlatról tártak fel kiszivárogtatott részleteket.

Hague kijelentette: a GCHQ és az NSA, illetve annak elődszervezetei az 1940-es évek óta "az egész világon egyedülálló" kapcsolatrendszert alakított ki, és e kapcsolatrendszer révén számos terrortámadásnak sikerült elejét venni, megmentve sok emberéletet.

A brit külügyminiszter "alaptalannak" nevezte azokat a sajtóbeli utalásokat, amelyek szerint a GCHQ a brit törvények kikerülésére használja az amerikai titkosszolgálatokkal fenntartott kapcsolatait, olyan értesüléseket megszerezve így, amelyekhez Nagy-Britanniában nem juthatna hozzá.

Minden olyan információ kezelését - beleértve a brit állampolgárokkal kapcsolatos adatokét -, amelyet a brit kormány az Egyesült Államoktól kap, megfelelő törvényi biztosítékok szabályozzák. Az amerikai kormánnyal folytatott hírszerzési adatcsere miniszteri és független felügyelet mellett zajlik, a brit szolgálatok mindig a brit törvényeknek megfelelően járnak el - hangsúlyozta hétfői parlamenti felszólalásában a brit külügyminiszter.

Hague szerint a brit kormány éppen ezért elítél bármilyen kiszivárogtatást, mivel e kiszivárogtatásokból részleges és potenciálisan félrevezető, a közvéleményben aggodalmakat keltő kép alakulhat ki.

A The Guardian című vezető baloldali brit napilap a múlt héten arról számolt be, hogy az NSA titokban, bár bírósági jóváhagyással amerikai telefonhívások millióit figyeli adatgyűjtés végett.

A The Guardian és a The Washington Post nem sokkal ezután egybehangzóan olyan értesülést is közzétett, hogy az NSA egy PRISM kódnevű program keretében a világ legnagyobb internetes szolgáltató cégeinek adatforgalmát is figyeli, és magánszemélyek kommunikációs adatai kerültek a birtokába hatalmas mennyiségben.

A brit lap ezután közölte azt az értesülését is, hogy a brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ már legalább három éve szintén titkos adatgyűjtést folytat a PRISM-programhoz kapcsolódva.

A The Guardian végül megnevezte az értesülések kiszivárogtatóját is, közölve: a forrás a 29 esztendős Edward Snowden, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt informatikusa, az utóbbi években az NSA munkatársa.

A The Guardian az ügyet az amerikai politikatörténet egyik legnagyobb horderejű kiszivárogtatásának nevezte.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!