Nagyvilág

2013.06.03. 12:26

Évente mintegy 200 ezer gyermek tűnik el Kínában

Szerencsi Ágnes, az MTI tudósítója jelenti: Sanghaj, 2013. június 3., hétfő (MTI) - Évente mintegy 200 ezer gyermek tűnik el Kínában, és alig egytizedük kerül meg - hangzott el a kínai rádió hétvégi adásában. A hatóságok cáfolják az adat hitelességét.

Szerencsi Ágnes, az MTI tudósítója jelenti:

Sanghaj, 2013. június 3., hétfő (MTI) - Évente mintegy 200 ezer gyermek tűnik el Kínában, és alig egytizedük kerül meg - hangzott el a kínai rádió hétvégi adásában. A hatóságok cáfolják az adat hitelességét.

A nemzeti rádiónak a témát körbejáró éjjeli adása "nem teljes körű statisztikákra" alapozta becslését, mivel a kínai vezetés hivatalosan nem közli az eltűnt vagy elrabolt gyerekekre vonatkozó adatokat.

Ez eddig a legmagasabb becsült szám az eltűnt kicsiket illetően. Korábban illetékesek - név nélkül és nem hivatalosan - 10 ezerre, az amerikai külügyminisztérium pedig 20 ezerre tette ezt a számot, egyes független kínai megfigyelők pedig úgy vélték: az évente eltűnt gyermekek száma a 70 ezret is megközelítheti.

A műsort követően a közbiztonsági minisztérium gyerekrablási ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője, Csen Si-csü a hatóság mikroblog-fiókján keresztül cáfolta a rádió adatát, mondván, hogy "az nem igaz és semmilyen alapja nincs".

Pontos adatokat ugyanakkor nem közölt.

Április közepén osztálya annyit hozott nyilvánosságra: 2009 áprilisa és 2012 vége között összesen 54 ezer, gyerekrablással kapcsolatos esetet oldottak meg. Azt azonban a tisztviselő is elismerte: a gyerekrablás iparága virágzik Kínában, az áldozatokat mintegy 30 ezer jüanért (1,1 millió forint) veszik, és akár háromszor ekkora összegért adják tovább a kereskedők.

Az elmúlt hetekben több hasonló esetről adott hírt a kínai média.

A jelenség hátterében néhány régóta ismert társadalmi jelenség húzódik meg. Az egyik az 1979 óta érvényben lévő, egy gyermeket engedélyező családtervezési politika, amely komoly "keresletet" teremtett az országban a jövőbeli kenyérkeresőnek tekintett fiúgyermekek iránt. A lányokat elsősorban menyasszonyként értékesítik - a szintén az egy-gyerek politika következtében alkalmazott szelektív abortuszok miatt ugyanis mindenekelőtt az ország vidéki területein igen nehézkessé vált a feleség keresése.

Sok gyermeket gyárak és más termelőegységek vesznek meg, hogy lényegében rabszolgaként dolgoztassák őket, a kislányokat pedig gyakran bordélyházaknak adják az emberkereskedők tovább.

Ugyancsak növeli a keresletet a terméketlen párok számának folyamatos emelkedése, számuk 2010-ben az óvatos becslések szerint meghaladta a 10 milliót. A legális módon történő örökbefogadás hosszas adminisztrációt és nem kevés anyagi áldozatot követel, a gyerekkereskedők ennek alternatívájaként szolgálnak, s ők azok, akik a külföldi érdeklődőket is kiszolgálják.

A helyzetet a hivatali korrupció súlyosbítja, az esetek egy része, mindenek előtt vidéken, a hatóság tudtával történik, s - ahogyan arra esetenként a híradások is rávilágítanak - az ilyen bűncselekményekben sokszor maguk a családtervezési hivatalnokok is részt vesznek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!