Nagyvilág

2013.06.17. 17:14

EU-Ukrajna - Gusenbauer reménykedik Timosenko szabadon engedésében

Brüsszel, 2013. június 17., hétfő (MTI) - Alfred Gusenbauer volt osztrák kancellár azon reményének adott hangot egy hétfői brüsszeli rendezvényen, hogy az ukrán hatóságok még a nyáron szabadon engedik Julija Timosenkót, az ország bebörtönzött korábbi miniszterelnökét.

Brüsszel, 2013. június 17., hétfő (MTI) - Alfred Gusenbauer volt osztrák kancellár azon reményének adott hangot egy hétfői brüsszeli rendezvényen, hogy az ukrán hatóságok még a nyáron szabadon engedik Julija Timosenkót, az ország bebörtönzött korábbi miniszterelnökét.

Az Európa Sajtóklub pódiumvitáját, amelynek Gusenbauer volt a vitavezetője, annak a kérdésnek szentelték, hogy miként alakulhat a következő hónapokban az EU és Ukrajna viszonya. A késő ősszel Vilniusban - a soros litván EU-elnökség szervezésében - tartandó uniós keleti partnerségi csúcstalálkozón szeretnék aláírni az EU-Ukrajna társulási megállapodást, ám ahhoz az ukránoknak még számos feltételt kell teljesíteniük, nagyrészt a jogállamiság megszilárdítása terén. A társulási megállapodáshoz szabadkereskedelmi megállapodás is kapcsolódna.

A szociáldemokrata pártállású volt osztrák kancellár bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy Pat Cox, az Európai Parlament (EP) korábbi ír elnöke, valamint Aleksander Kwasniewski volt lengyel államfő - az EP úgynevezett megfigyelőjeként eljárva - tavasszal kieszközölte több bebörtönzött ukrán politikus, köztük Jurij Lucenko és Heorhij Filipcsuk - Timosenko egykori belügy-, illetve környezetvédelmi minisztere - szabadon engedését. Gusenbauer szerint remélhető, hogy Timosenkót is ki fogják engedni.

Az EU mindeddig nem volt hajlandó aláírni Ukrajnával a már régen megszövegezett társulási és szabadkereskedelmi megállapodást. Azt, hogy Timosenkót börtönbüntetésre ítélték, a szelektív és politikai megrendeléseket teljesítő igazságszolgáltatás példájának tekinti, valamint nem tartja megfelelőnek a választások ukrajnai szabályozását sem.

A pódiumvitában Romano Prodi volt olasz kormányfő, az Európai Bizottság egykori elnöke szintén kitért arra, hogy Timosenko ügyében Ukrajna jelentős csalódást okozott az uniónak. A veterán európai politikus - EU-ukrán-orosz relációban elemezve a gazdasági és politikai érdekütközéseket és egymásrautaltságokat - kitért egyebek közt arra: azzal párhuzamosan, hogy a technológia fejlődésének köszönhetően napirendre kerül az úgynevezett palagáz feltárása és kiaknázása - amelyből Ukrajnának jelentős tartalékai vannak -, potenciálisan csökkenhet a függőség az orosz gáz importjától.

A rendezvényen Jurij Mirosnicsenko, aki az ukrán parlamentben a kormányon levő Régiók Pártjának a képviselője, azt hangsúlyozta: Timosenko azért kapott börtönbüntetést, mert miniszterelnökként olyan szerződést kötött Moszkvával, amelynek következtében ma Ukrajna aránytalanul sokat fizet az orosz gázért.

Natalija Agafonova, az UDAR nevű ellenzéki párt képviselője azt hangoztatta a pódiumvitában, hogy az EU-Ukrajna társulási és szabadkereskedelmi megállapodás aláírása világosan demonstrálhatná országa európai elkötelezettségét.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!