Nagyvilág

2013.06.05. 12:25

Élelmiszerbotrány - Számos sanghaji áruházban találtak hamis birkahúst

Szerencsi Ágnes, az MTI tudósítója jelenti: Sanghaj, 2013. június 5., szerda (MTI) - A Sanghaj nagyáruházaiban vásárolható birkahús egy része alig tartalmaz birkát - mutatott rá kedd esti oknyomozó riportjában a Sanghaj televízió.

Szerencsi Ágnes, az MTI tudósítója jelenti:

Sanghaj, 2013. június 5., szerda (MTI) - A Sanghaj nagyáruházaiban vásárolható birkahús egy része alig tartalmaz birkát - mutatott rá kedd esti oknyomozó riportjában a Sanghaj televízió.

A tévések a városi nagyáruházakban kapható fagyasztott birkahúsokból gyűjtöttek be tucatnyinál is több mintát, s küldték azt ellenőrzésre egy magánkézben lévő, független városi laboratóriumba. A vizsgálat során kiderült: a termékek közt akadt olyan, mely 5 százaléknál is kevesebb birkahúst tartalmazott, ahelyett javarészt ismeretlen eredetű kacsahúst mutattak ki a mintában az ellenőrök.

A termékből számos sanghaji nagyáruház polcaira került, a Sanghaj TV riporterei abból a helyi Tescóban, Auchanban és a Walmartban is találtak. A gyártó céget ugyanakkor mindezidáig nem sikerült kézre keríteni, az több mint két hónappal ezelőtt ugyanis felszámolta gyártóegységét - hangzott el a riportban.

A kelet-kínai metropoliszban vásárolható húsok eredetében május eleje óta kénytelenek kételkedni a lakosok. Akkor derült ki ugyanis, hogy a városvezetés három hónapos élelmiszer-biztonsági kampánya során városszerte hamis húsok tömkelegére akadtak a hatóságok, több esetben patkány, róka és nyérc húsának keverékéből, vegyszerek hozzáadásával "gyártottak" birkahúst a hamisítók.

Március végén az derült ki, hogy a város piacain és üzleteiben évek óta árusítják a környező tartományokból származó, betegségben elhullott sertések húsát. A város szárnyasai sem kivételek: tavaly év végén antibiotikummal teletömött csirkehús borzolta a kedélyeket, március elején pedig itt mutatták ki először a madárinfluenza H7N9-es törzsét.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!