Nagyvilág

2013.06.10. 14:35

Csökkent a riasztások száma az uniós élelmiszerbiztonsági rendszerben

Konsiczky Zoltán, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2013. június 10., hétfő (MTI) - Az előző évhez képest mintegy hetedével, tizennégy százalékkal kevesebb súlyos egészségügyi kockázatra derült fény 2012-ben annak az uniós riasztási rendszernek a keretében, amelynek célja az egészségre ártalmas élelmiszer és takarmány kiszűrése - derül ki az Európai Bizottság által hétfőn közzétett adatokból.

Konsiczky Zoltán, az MTI tudósítója jelenti:

Brüsszel, 2013. június 10., hétfő (MTI) - Az előző évhez képest mintegy hetedével, tizennégy százalékkal kevesebb súlyos egészségügyi kockázatra derült fény 2012-ben annak az uniós riasztási rendszernek a keretében, amelynek célja az egészségre ártalmas élelmiszer és takarmány kiszűrése - derül ki az Európai Bizottság által hétfőn közzétett adatokból.

Az uniós élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerben (RASFF) a tagállamok tavaly 526 súlyos egészségügyi kockázatot jeleztek, legtöbbször Törökországból, Indiából vagy Kínából származó termékekben lévő aflatoxin jelentette veszélyre hívták fel a figyelmet, de sok esetben nehézfémmel vagy vegyszerrel szennyezet étel vagy takarmány miatt "kongatták meg a vészharangot".

Összesen - a kevésbé súlyos kockázatot jelentő esetekkel együtt - a tagállamok 2012-ben mintegy 8800 alkalommal tettek bejelentést a rendszerben valamilyen probléma miatt, ezek döntő többsége, hatvan százaléka korábban észlelt kockázattal kapcsolatos kiegészítés volt. Az új esetek száma 3500-ra tehető, ami körülbelül 8 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest - ismerteti a bizottság.

Bár a szalagcímekbe is bekerült lóhúsbotrány nem a most vizsgált időszakba esik, rá kell mutatni, hogy az RASFF-nek köszönhetően az élelmiszerbiztonsági hatóságok szerte az unióban gyors információcserét tudtak folytatni, így a termékeket nyomon lehetett követni, és el lehetett távolítani a polcokról" - idézi a bizottság közleménye Tonio Borg fogyasztóvédelmi és egészségügyi uniós biztost, aki azt sem mulasztotta el megemlíteni, hogy a bizottság az RASFF hatókörét az élelmiszerrel kapcsolatos csalásokra is ki kívánja terjeszteni. A rendszer jelenleg ugyanis csak az élelmiszerbiztonsági kérdésekre terjed ki, a csalásokra nem - emlékeztet a bizottság.

A RASFF-nek az uniós tagállamokon kívül Norvégia, Liechtenstein, Izland és részben Svájc is tagja. Az uniós szabályok szerint ha egy tagállam az emberi egészségre ártalmas összetevőt talál bármilyen élelmiszerben vagy takarmányban, arról értesíti az Európai Bizottságot, amely pedig a hálózat több tagjának továbbítja az információt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!