Nagyvilág

2013.06.18. 13:36

Cseh kormányválság - Právo: valószínűleg csak idő kérdése, hogy Necas ellen is vádat emeljenek

Prága, 2013. június 18., kedd (MTI) - Valószínűleg csak idő kérdése, hogy Petr Necas ügyvezető miniszterelnök ellen is vádat emeljenek a három volt polgári demokrata képviselő korrupciós ügyében - állítja a Právo című független napilap kedden.

Prága, 2013. június 18., kedd (MTI) - Valószínűleg csak idő kérdése, hogy Petr Necas ügyvezető miniszterelnök ellen is vádat emeljenek a három volt polgári demokrata képviselő korrupciós ügyében - állítja a Právo című független napilap kedden.

Necas az értesülésre reagálva azt mondta, nem fél, és cselekedetét nem tartja bűncselekménynek.

Az újság Jana Nagyová, a kormányfő kabinetfőnöke ellen emelt vádiratra hivatkozva, amelynek másolata a birtokába került, azt írja: a dokumentumban megfogalmazottakból ismételten megállapítható, hogy a bűncselekmény elkövetését vonatkoztatni lehet a kormányfőre is.

Az államügyész úgy Nagyová, mint Necas esetében hivatali hatalommal való visszaélésről és korrupcióról beszél. A vádirat szerint Necas azzal követett el bűncselekményt, hogy a három képviselőnek jól fizetett állami állásokat ígért cserébe azért, ha lehetővé teszik a kormány reformcsomagjának parlamenti elfogadását.

"Nem félek. Bizarr jogi érvelésről van szó, s ha elfogadnánk, megsemmisítené a politikát a Cseh Köztársaságban" - válaszolta Necas kedden a parlament folyosóján újságírói érdeklődésre.

Az ügy a cseh kormány tavaly novemberben elfogadott takarékossági és reformcsomagjával kapcsolatos. A jogszabályt hosszú ideig azért nem sikerült jóváhagyni a parlamentben, mert az ellenzéken kívül a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) néhány képviselője sem volt hajlandó azt támogatni.

Az intézkedéscsomagot végül is úgy fogadták el, hogy a Necas vezette ODS belső ellenzékének három képviselője lemondott parlamenti mandátumáról, s a helyükre lépő újak pedig már igent mondtak a törvényre. Később kiderült, hogy a három volt képviselő - Marek Snajdr, Petr Tluchor és Ivan Fuksa - jól fizető állást kapott egy-egy állami cég vezetésében.

Václav Láska neves prágai jogász szerint az ügy kimeríti a korrupció fogalmát, ezért februárban büntetőeljárást kezdeményezett Necas ellen. A kormányfőt az ügyvéd azzal vádolja, hogy a posztokkal lefizette a képviselőket, míg a képviselőket azzal, hogy ezt elfogadták. A hatályos cseh törvények szerint mindkettő büntetendő.

"Ami a hivatallal való visszaélés bűncselekményét illeti, kétségtelen, hogy a Cseh Köztársaság miniszterelnöke és parlamenti képviselője Petr Necas, illetve a bűncselekmény elkövetése idején Petr Tluchor, Marek Snajdr és Ivan Fuksa képviselők hivatali személyként tárgyaltak" - állítja a dokumentumban Rostislav Bajer ügyvéd.

"Ez nem más, mint valakinek nem tetsző, de bevett politikai gyakorlat. Amennyiben ez bűncselekmény volna, akkor az egész politikai képviseletet rácsok mögé kellene dugni" - magyarázta álláspontját a politikus.

Cseh újságírók több ízben is érdeklődtek az államügyészségnél, hogy készül-e büntetőeljárás Necas ellen. A válasz ismételten az volt, hogy egyelőre nem. A Právo úgy értesült, hogy a vizsgálatok Necas ügyében még folyamatban vannak, s a rendőrség csak akkor lép, amikor biztos lehet dolgában. Az államügyészség kedden megerősítette azt az értesülést, hogy Necast is vizsgálják.

Necas a korrupció vádját már korábban - és most is - visszautasította, alaptalannak minősítette. Tagadja, hogy a parlamentből távozó politikusok valamiféle ellenszolgáltatásként kapták volna meg új pozíciójukat. Szerinte Snajdr, Tluchor és Fuksa azért kapott helyet az állami cégek menedzsmentjében, mert korábbi munkájuk során olyan tapasztalatokhoz jutottak, amelyeket most az állam érdekében fel tudnak használni.

A három képviselő a CEZ, a Cepro és a Cesky Aeroholding cégek vezetésében kapott helyet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!