Nagyvilág

2013.06.09. 20:01

Árvíz - Nem emel adót az árvíz miatt a cseh kormány

Prága, 2013. június 9., vasárnap (MTI) - Adóemelés és az idei költségvetési hiány növelése nélkül biztosítja a cseh kormány a károk felszámolásához szükséges forrásokat.

Prága, 2013. június 9., vasárnap (MTI) - Adóemelés és az idei költségvetési hiány növelése nélkül biztosítja a cseh kormány a károk felszámolásához szükséges forrásokat.

"A hosszabb távú gazdaságpolitikának köszönhetően a kormány elegendő eszközzel rendelkezik ahhoz, hogy megfelelő támogatást tudjon nyújtani az árvíz által sújtott régióknak" - jelentette ki Petr Necas miniszterelnök a közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában.

A kabinet szerdán első körben a költségvetési tartalékból négymilliárd koronát különített el a helyreállításra, míg további 1,3 milliárd koronát a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére szánt alapból fordítanak az utak, hidak és a vasút helyrehozatalára.

"Természetesen több pénzre lesz szükség, s ezt anélkül tudjuk biztosítani, hogy bármiféle különadót vetnénk ki" - mondta Necas. Hozzátette, hogy az árvízkárokkal kapcsolatos kiadások a jövő évi költségvetést nem fogják befolyásolni.

A legutóbbi, 2010-es nagyobb árvíz után a cseh kormány minden adófizetőre havi 100 koronás különadót vetett ki egy évre. Az intézkedést a kormány a költségvetési hiány csökkentésének szükségességével indokolta.

Necas már korábban bejelentette, hogy a cseh kormány azonnal tárgyalásokat kezdeményez Brüsszellel arról, hogy támogatást kaphasson az európai uniós szolidaritási alapból is.

"Ez az árvízkárok nagyságától függ. Csak ezek összegzése után fogjuk tudni, hogy jogosultak vagyunk-e erre a támogatásra" - jegyezte meg a kormányfő. Csehország akkor lenne jogosult az EU-támogatásra, ha a károk összege meghaladná a 22 milliárd koronát.

Az első becslések szerint az árvízkárok értéke 20 milliárd körül lehet. Necas felhívta a figyelmet arra, hogy a gondok még nem múltak el, s az összeg valódi nagysága csak azután lesz ismeretes.

A miniszterelnök elmondta, hogy kormánya az utóbbi két évben évente mintegy kétmilliárd koronát fektetett be az árvízvédelembe. 2010-ig ez az összeg szerinte 1,2 milliárd korona volt.

A cseh költségvetés idei tervezett hiánya 100 milliárd korona, ez kevesebb a cseh hazai össztermék három százalékánál. "Stratégiai tervünket, hogy a költségvetési hiány a GDP három százaléka alá kerüljön, betartjuk" - húzta alá a miniszterelnök.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!