Nagyvilág

2013.06.08. 15:45

Árvíz - Bősnél már tetőzött a Duna, Pozsonyban a korlátozások feloldására készülnek

Pozsony, 2013. június 8., szombat (MTI) - A Csallóközben Bősnél éjszaka már tetőzött a Duna, vízszintje ezen a szakaszon lassú, de folyamatos csökkenésnek indult, hasonlóképpen Pozsonynál is, Révkomáromban azonban még csak szombaton napközben, Párkányban pedig vasárnap érheti el a folyó vízszintje a maximumot.

Pozsony, 2013. június 8., szombat (MTI) - A Csallóközben Bősnél éjszaka már tetőzött a Duna, vízszintje ezen a szakaszon lassú, de folyamatos csökkenésnek indult, hasonlóképpen Pozsonynál is, Révkomáromban azonban még csak szombaton napközben, Párkányban pedig vasárnap érheti el a folyó vízszintje a maximumot.

Szombat reggel úgy tűnt, hogy Pozsony után már a Csallóközben is túl vannak az árvíz legnehezebb részén, a Duna a bősi erőműnél péntek este 986 centiméternél tetőzött, ez mintegy két és félszerese az átlagos vízállásnak.

Noha Pozsonynál szombat reggel már egy méterrel alacsonyabb volt a vízállás, mint a csütörtök éjszakai maximum, a szlovák fővárosban még mindig érvényben van a rendkívüli helyzet és a harmadfokú árvízvédelmi készültség. Révkomáromban és Párkánynál azonban tovább árad a Duna, és tovább folynak az árvízvédelmi munkák.

A nyitrai kerületben, amelyhez Révkomárom és Párkánynál is tartozik, tegnap óta szintén rendkívüli helyzet van érvényben. Révkomáromban szombaton dél körül számítanak a folyó vízszintjének tetőzésére, a határvárosban Pozsonyból átvezényelt katonák, önkéntesek, tűzoltók és mintegy száz rendőrnövendék van a gátaknál, hogy szükség esetén homokzsákok kihelyezésével akadályozza meg az esetleges szivárgásokat.

Révkomáromnál a Duna vízszintje szombat reggel nyolc óra után túllépte a 8,8 métert, vagyis több, mint két és félszer magasabb volt, mint általában, és 40 centiméterrel haladta meg a 2002-es rekordszintet. Bár a Duna szombat délelőtt a korábbinál ugyan lassabban, de folyamatosan tovább árad, ez a hatóságok közlése szerint nem jelent majd veszélyt, mert a várost védő árvízvédelmi betongát itt 9,4 méter magas, tehát magasabb, mint az a 8,9 méteres szint, amelynél a Duna várhatóan tetőzni fog.

Közben Pozsonyban már az árvízveszély miatt bevezetett korlátozások egy részének feloldására készülnek. Az önkormányzat közlése szerint még szombaton megnyitják a fegyelmezetlen kíváncsiskodók miatt lezárt, néhány éve már csak a gyalogosforgalmat szolgáló Öreg hidat, valamint az óvárosi rakparttal párhuzamos, mintegy hat-hétszáz méteren húzódó dunai sétányt és több, az árvíz miatt lezárt utat is. Várhatóan még a hétvégén megkezdik a mobil védőgátak felső részének szétszerelését is, először a Duna jobb partján Ligetfalunál, majd az óvárosi részen is.

Pozsonyban megkezdték az árvízzel kapcsolatos kiadások felmérését, az első kárjelentések viszont csak a jövő hétre várhatóak. Milan Ftácnik, Pozsony főpolgármestere a sajtónak azt mondta: nem számítanak nagy károkra. Ugyanakkor közvetve további kiadásokkal kell majd számolni, ezek jelentős részét az árvíz levonulása után várható szúnyoginvázió elleni intézkedésekből adódnak majd.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!