Nagyvilág

2013.06.05. 12:39

A szakképzéstől függ az olasz munkaszerződések ideje

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2013. június 5., szerda (MTI) - Több mint hárommillióra nőtt az atipikus munkaszerződések száma Olaszországban, melyekkel elsősorban az alacsony végzettségű fiatalokat foglalkoztatják.

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Róma, 2013. június 5., szerda (MTI) - Több mint hárommillióra nőtt az atipikus munkaszerződések száma Olaszországban, melyekkel elsősorban az alacsony végzettségű fiatalokat foglalkoztatják.

Ezek a fiatalok keveset keresnek és alacsony a végzettségük, így az ideiglenes, rövid határidőre, többnyire három, maximum kilenc hónapra szóló szerződéssel dolgozók táborában sorolódnak. Többségük a közigazgatásban, az oktatásban és az egészségügyben dolgozik.

Átlagfizetésük alig haladja meg a havi bruttó nyolcszáz eurót és jelentős különbség van a nemek között: az ideiglenes munkavállaló férfiak átlagban havi bruttó 927 eurót, a nők 759 eurót keresnek. Ez elmarad az ezer euró feletti olasz fizetési átlag mögött.

Az atipikus szerződések a dél-olasz munkapiacon a leggyakoriabbak: a munkaviszonyok 35 százalékában alkalmazzák őket.

A felmérések szerint az átmeneti szerződéssel dolgozók 15 százalékának van diplomája. Negyven százalékuk csak nyolc általánost végzett és éppen alacsony szakmai képzettségük miatt nem tudnak jobb szerződést találni az olasz munkapiacon.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!