Nagyvilág

2013.05.27. 12:21

Visszavonta botrányos kijelentéseit az oszakai polgármester

Tokió, 2013. május 27., hétfő (MTI) - A nők méltóságát és emberi jogait sértő, megbocsáthatatlan tett volt, hogy a japán hadsereg prostitúcióra kényszerítette a kínai és koreai lakosságot a II. világháború előtt és alatt - jelentette ki hétfőn Hasimoto Tóru oszakai polgármester, aki két héttel ezelőtt nemzetközi botrányt keltett azzal, hogy "szükségesnek" nevezte a japán katonákat kiszolgáló bordélyházrendszert.

Tokió, 2013. május 27., hétfő (MTI) - A nők méltóságát és emberi jogait sértő, megbocsáthatatlan tett volt, hogy a japán hadsereg prostitúcióra kényszerítette a kínai és koreai lakosságot a II. világháború előtt és alatt - jelentette ki hétfőn Hasimoto Tóru oszakai polgármester, aki két héttel ezelőtt nemzetközi botrányt keltett azzal, hogy "szükségesnek" nevezte a japán katonákat kiszolgáló bordélyházrendszert.Hasimoto, aki a harmadik legnagyobb parlamenti párt, a Japán Restaurációs Párt (JRP) társelnöke is, külföldi tudósítók előtt tartott tokiói sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy korábbi nyilatkozatát félreértelmezték. Nem akarta legitimálni a japán hadsereg gyakorlatát, csupán arra akarta felhívni a figyelmet, hogy más országok hadseregei is hasonló bűnöket követtek el - tette hozzá.

Hasimoto a múlt héten az Egyesült Államokat, Dél-Koreát és számos európai országot is azzal vádolt meg, hogy hadseregük háborús időkben szexuálisan kizsákmányolta a nőket az általa megszállt területeken. Ezt megelőzően azzal keltett botrányt, hogy azt mondta, a katonák fegyelmének fenntartása érdekében szükség volt arra, hogy a japán hadsereg prostitúcióra kényszerítse a koreai és kínai nők ezreit a második világháború előtt és alatt.

A polgármester hétfőn felvetette, hogy a japán hadsereg egykori bűneit a hágai Nemzetközi Bíróság előtt rendezze Japán és Dél-Korea. A dél-koreai külügyminiszter "szégyenletesnek" nevezte az ötletet.

Történészek szerint a japán hadsereg mintegy 200 ezer nőt kényszerített prostitúcióra a 20. század első felében Kína és a Koreai-félsziget megszállása alatt. Arra nincs bizonyíték, hogy a történelem során bármely állam hadserege a japánéhoz hasonló bordélyház-rendszert tartott volna fenn katonái számára.

Hasimoto hétfőn egyúttal bocsánatot kért az Egyesült Államok hadseregétől is, amelyet korábban arra szólított fel, hogy a szigetországban állomásozó amerikai katonák által elkövetett szexuális bűncselekmények elkerülése érdekében vegye igénybe a helyi szexipar szolgáltatásait.

Felmérések szerint a japánok háromnegyede elítélte Hasimoto korábbi kijelentéseit, amelyek miatt a JRP támogatottsága az elmúlt hetekben harmadával csökkent. A politikus közölte: nyilatkozatairól a júliusi felsőházi választásokon fognak majd ítéletet mondani a japánok, és a voksolás eredményétől függ, hogy lemond-e a pártelnökségről.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!