Nagyvilág

2013.05.16. 13:52

Rossz körülmények az egyetlen szerbiai női börtönben

Budapest/Belgrád, 2013. május 16., csütörtök (MTI) - Túlzsúfolt Szerbiában az egyetlen női börtön, ahol az elítélt nők helyzetét a rossz elhelyezési körülmények is súlyosbítják - számolt be egy börtönökről szóló belgrádi konferencia eredményeiről csütörtöki számában a Danas című szerb napilap.

Budapest/Belgrád, 2013. május 16., csütörtök (MTI) - Túlzsúfolt Szerbiában az egyetlen női börtön, ahol az elítélt nők helyzetét a rossz elhelyezési körülmények is súlyosbítják - számolt be egy börtönökről szóló belgrádi konferencia eredményeiről csütörtöki számában a Danas című szerb napilap.A baloldali irányultságú újság beszámolója szerint a pozarevaci női büntetés-végrehajtási intézetben 100 helyen 140 elítéltnek kell megosztoznia. A bennlakók száma évről évre nő, hiszen ez az intézmény az egyetlen női börtön Szerbiában - hangzott el a szerdai konferencián.

A Szerbiai Viktimológiai Társaság 2011-ben és 2012-ben a női elítéltek életkörülményeit és jogaik tiszteletben tartását vizsgálta. A szakemberek 115 bebörtönzöttel és 15 börtönőrrel beszéltek. A társaság a vizsgálat idején ingyenes jogsegélyt, valamint szociális és pszichológiai támogatást biztosított a fogvatartottaknak.

Sanja Copic, a szervezet tagja a vizsgálat eredményeit ismertetve közölte: "Az elítéltek azt mondták, hogy a tisztálkodási körülmények nem rosszak, de gyakran nincs meleg víz a zuhanyzókban. A megkérdezettek nagy része szerint az étel íztelen, és nem tartalmaz minden szükséges tápanyagot. Több mint 90 százalékuk szerint jobb lenne, ha ők maguk készíthetnék el az ételt, és nem a férfiak börtönéből kapnák azt".

A börtönben lévő nők 60 százalékának van valamilyen munkája, amiért havi 1500-10 000 forintnak megfelelő dinárt kap. A legtöbben a börtön varróműhelyében, az ebédlőben, a kertben dolgoznak, vagy különböző közmunkákat végeznek.

Anka Gogic Mitic, a pozareváci büntetés-végrehajtási intézet igazgatója azt tartja a legnagyobb problémának, hogy az elítélt nők 43 százaléka visszaeső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!