Nagyvilág

2013.05.20. 20:47

Peking hivatalosan tiltakozott Phenjannál a kínai halászok elfogása miatt

Peking, 2013. május 20., hétfő (MTI) - A kínai külügyminisztérium is megszólalt hétfőn az észak-koreai fogságban lévő kínai halászok ügyében, követelve biztonságuk szavatolását.

Peking, 2013. május 20., hétfő (MTI) - A kínai külügyminisztérium is megszólalt hétfőn az észak-koreai fogságban lévő kínai halászok ügyében, követelve biztonságuk szavatolását.

Hung Lej, a tárca szóvivője tiltakozott az északkelet-kínai Talien városból útnak indított, magántulajdonban lévő hajó elfogása miatt, és arra sürgette a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) illetékeseit, hogy gondoskodjanak az őrizetbe vett halászok egészségéről és törvényes jogairól; az ügy mihamarabbi rendezéséről.

A hajótulajdonostól eredő információkra alapozott sajtójelentések szerint a május ötödikén eltűnt kínai hajóért és 16 fős legénységének szabadon bocsátásáért 600 ezer jüant (22 millió forint) követelnek. Jü Hszüe-csün, a tulajdonos többször beszélt műholdas telefonon a hajó kapitányával, aki állítólag remegő hangon közvetítette elrablóik követelését, az újabb és újabb határidőket.

A vállalkozó nem kívánja kifizetni a váltságdíjat, s május 10-én Kína phenjani nagykövetségéhez fordult segítségért. Korábban az illetékes hatóságokat is értesítette a történtekről. Állítása szerint két hajója egy időben kínai vizeken tartózkodott, s a két hajó kapitánya rádión rendszeres kapcsolatot tartott egymással, mielőtt az egyiket vélhetően egy fegyveres észak-koreai őrhajó elvezette.

Az észak-koreaiak először 1,2 millió (44 millió forint), majd később 800 ezer és végül 600 ezer jüant követeltek tőle arra hivatkozva, hogy a halászokat országuk területi vizein találták. Azzal fenyegetőznek, ha nem fizet, elkobozzák a hajót, a legénységet pedig hazatoloncolják. Úgy tudni, megadták egy kínai határvárosban működő, vélhetően koreai vállalat nevét is, ahová a pénzt el kellett volna juttatni.

Kínai lapértesülések szerint az idén már ez volt a negyedik hasonló eset, a korábbi három alkalomból pedig kétszer a hajók tulajdonosa kifizette a 100-200 ezer jüan (22-44 millió forint) közötti váltságdíjat. Feltételezések szerint ez indíthatta az észak-koreaiakat arra, hogy sűrűbben próbáljanak ily módon készpénzhez jutni.

Egy évvel ezelőtt egy észak-koreai hadihajó a Sárga-tengeren több kínai halászhajó összesen 28 fős legénységét fogta el, és 300 ezer jüant (11 millió forintot) követelt értük. A halászok végül ismeretlen körülmények között, 13 nap fogság után szabadultak ki.

Valamennyi eset jellemzője, hogy a halászokat egy szűk helyiségbe zárták és csak minimális élelmet adtak nekik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!