Nagyvilág

2013.05.14. 13:30

Nyilvánosságra hozták az izraeli kormányfői rezidencia kiadásait

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti: Jeruzsálem, 2013. május 14., kedd (MTI) – Nyilvánosságra hozták Benjámin Netanjahu miniszterelnöki rezidenciájának költségeit, amelyből kiderült, hogy négy év alatt 80 százalékkal emelkedett az összeg, amelyet az adófizetők a Netanjahu család háztartására költöttek - adta hírül kedden a helyi média.

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:

Jeruzsálem, 2013. május 14., kedd (MTI) – Nyilvánosságra hozták Benjámin Netanjahu miniszterelnöki rezidenciájának költségeit, amelyből kiderült, hogy négy év alatt 80 százalékkal emelkedett az összeg, amelyet az adófizetők a Netanjahu család háztartására költöttek - adta hírül kedden a helyi média.

A Mozgalom az Információ Szabadságáért nevű helyi szervezet kérésére kiadott adatok szerint 2012-ben a miniszterelnöki rezidencia fenntartása 5,4 millió sékelbe (kb. 325 millió forintba) került, amelyből csak élelemre 480 ezer sékelt (mintegy 29 millió forintot) adtak ki. Takarításra a négy évvel ezelőtti összeg több mint dupláját költötték tavaly, 1,2 millió sékelt (több mint hetvenmillió forintot).

Változatlanul téma a médiában a botrány a majd félmillió sékeles El Al számla miatt, amely tartalmazta a kormányfő duplaágyas hálófülkéjének árát is. Az ágy beépítését a repülőgépbe az ötórás londoni repülőútra kérte Netanjahu, amikor április közepén a feleségével Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök végső búcsúztatására utazott.

Néhány hónapja a Netanjahu család fagylaltszámlája okozott közfelháborodást. Mint kiderült, versenyeztetés és nyilvános pályázat nélkül, közpénzekből tízezer sékeles (kb. 600 ezer forintos) külön számlát nyitottak egy, a kormányfői rezidencia környékén lévő fagylaltozóban.

Eközben szorult helyzetben van az államkassza. Az izraeli kormány kedden hajnalban fogadta el a zsidó állam 2013-as és 2014-es költségvetését, amely súlyos megszorításokat tartalmaz a magas költségvetési hiány mérséklése érdekében.

Szombaton este a pénzügyminiszterről elnevezett, a lakosság terheit növelő Lapid-csomag ellen tízezres tömegtüntetés volt Tel-Avivban, és öt másik városban is az utcákra vonultak a tiltakozók.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!