Nagyvilág

2013.05.10. 07:20

Kerry az olasz kormányfővel és a külügyminiszterrel tárgyalt Rómában

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - Enrico Letta olasz miniszterelnökkel és Emma Bonino külügyminiszterrel tárgyalt Rómában csütörtökön John Kerry amerikai külügyminiszter, aki Nasszer Dzsaude jordániai külügyminiszter is találkozott.

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Róma, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - Enrico Letta olasz miniszterelnökkel és Emma Bonino külügyminiszterrel tárgyalt Rómában csütörtökön John Kerry amerikai külügyminiszter, aki Nasszer Dzsaude jordániai külügyminiszter is találkozott.

A közel-keleti helyzet, a szíriai válság és Líbia volt a fő téma Kerry római látogatásának második napjának.

A Boninóval tartott közös sajtótájékoztatón Kerry "tarthatatlannak" nevezte a jelenlegi szíriai helyzetet. Hangsúlyozta: tárgyalóasztalhoz kell ültetni a szíriai feleket és politikai megoldást kell találni, ami a drámai humanitárius helyzetre is megoldást ad majd.

Az amerikai diplomácia vezetője szerint Moszkvában is "megvan az akarat" a szíriai békekonferencia megrendezésére.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az Oroszországból Szíriának szánt rakéták Izraelt és Washington is aggasztják: "az Egyesült Államok nem tartja kívánatosnak a Bassár el-Aszadnak nyújtott orosz katonai segítséget".

Hozzátette: "a szíriai átmeneti kormányt a szemben álló felek egyetértésével kell létrehozni". Korábban újságíróknak ezzel kapcsolatban Kerry kiemelte: "a mi értelmezésünk szerint ez egyértelműen azt jelenti, hogy Bassár el-Aszad nem lehet része ennek a kormánynak".

Kerry hivatalosan is bejelentette, hogy az Egyesült Államok további 100 millió dollárral támogatja a szíriai menekülteket segítő nemzetközi szervezeteket. "Minden éjszaka 2000 szíriai lépi át országa határait" - mondta.

Ami Líbiát illeti, Kerry szerint az észak-afrikai állam is "nagy kihívást jelent", és az Egyesült Államok számít Tripoli "kiváltságos partnere", vagyis Itália közvetítésére.

Nasszer Dzsaude azt hangoztatta az újságíróknak, hogy Jordánia lakosságának jelenleg 10 százalékát alkotják a szíriai menekültek. Ha azonban a menekültáradat a mostani ütemben folytatódik, 2014 közepére Jordánia lakosságának negyven százaléka szíriai menekült lehet.

A Letta olasz miniszterelnökkel tartott találkozón egyebek között az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabad kereskedelmi megállapodás minél gyorsabb megvalósításáról volt szó.

Kerry az újságírókhoz olaszul is szólt és a biztonsági protokollt megsértve a római kormánypalota előtt kiszállt a páncélautóból és gyalog sétált be Lettához.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!