Nagyvilág

2013.05.09. 09:19

Jegyzet: Parádés baki

<em>A győzelem napja néven számos országban tartanak megemlékezéseket az adott ország történelme szempontjából fontos csatákban vagy háborúban aratott győzelmek emlékére. Európa május 8-án, Oroszország és a szovjet utódállamok: május 9-én ünnepelnek.&nbsp;</em><strong>Szalóczi Katalin jegyzete</strong>.

A győzelem napja néven számos országban tartanak megemlékezéseket az adott ország történelme szempontjából fontos csatákban vagy háborúban aratott győzelmek emlékére. Európa május 8-án, Oroszország és a szovjet utódállamok: május 9-én ünnepelnek. Szalóczi Katalin jegyzete.

A legnagyobb, leglátványosabb katonai parádét idén is a moszkvai Vörös téren rendezik meg amelyre a katonai egységek napok óta készültek, s már ez is csatározásokat váltott ki. Minthogy a város közlekedési helyzete enélkül kritikus, sokan ellenezték a díszszemlepróbákat, amelynek állítólag még halálos áldozatai is voltak már, minthogy nem jutottak időben kórházba a dugók miatt. Mások azt hánytorgatták fel: a parádé nem más, mint az adófizetők pénzének a pazarlása. Meglehet, ezek mind a ma emberének, nem pedig a második világháborús veteránok szempontjai. Ám idén sikerült az ő ünnepüket is megkeseríteni, legalábbis a Murmanszkban élőkét. Őket ugyanis a Győzelem Napja előtt fura ajándékkal lepte meg a Katonai Emlékezet nevű orosz vállalat: arról értesítette őket, hogy jogosultak az állami költségvetésből fizetett temetésre.

Ezzel üzleti balfogással aztán „sikerült” csapást mérni a Nagy Honvédő Háború még élő résztvevőire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!