Nagyvilág

2013.05.31. 19:47

Donyeckben, a kormánypárt fellegvárában tüntetett az ukrajnai ellenzék

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti: Kijev, 2013. május 31., péntek (MTI) - A kelet-ukrajnai Donyeckben, a kormányzó Régiók Pártja fellegvárában rendezett demonstrációt pénteken az ukrán ellenzék, Viktor Janukovics elnök lemondását követelve.

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:

Kijev, 2013. május 31., péntek (MTI) - A kelet-ukrajnai Donyeckben, a kormányzó Régiók Pártja fellegvárában rendezett demonstrációt pénteken az ukrán ellenzék, Viktor Janukovics elnök lemondását követelve.

Arszenyij Jacenyuk, a Haza és Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke egy mikrobusz tetején állva beszélt a tüntetés résztvevőihez. Jacenyuk kijelentette, hogy Donyeck nem Janukovics elnök "tulajdona", hanem Ukrajna része.

Janukovics elnök és a kormány több tagja - beleértve Mikola Azarov miniszterelnököt is - Donyeck megyéből származik, és a Régiók Pártja (RP) is ott jött létre.

Tyahnyibok arról beszélt, hogy az országban a hatalom "a donyecki oligarchák bűnöző klánjának" kezében van. A nacionalista vezető "fasisztának" nevezte a jelenlegi ukrán vezetést, megjegyezve, hogy míg Donyeck megyében az átlagéletkor 67 év, addig a nyugat-ukrajnai Lviv, Ivano-Frankivszk és Ternopil megyében 72.

"Ők az igazi fasiszták, mert elpusztítják az embereket" - magyarázta, a kelet-ukrajnai életkörülményeket bírálva.

Kijelentésével nyilvánvalóan azt utasította vissza, hogy két hete Kijevben az RP az ellenzék demonstrációjával egy időben fasizmusellenesnek nevezett ellenmegmozdulást tartott.

A harmadik ellenzéki párt, az UDAR (Ütés) vezetője, Vitalij Klicsko nem vett részt a donyecki tüntetésen, mert pártja egy Kijev közeli polgármester-jelöltjének kampányát segítette a vasárnapi választás előtt.

A donyecki megmozdulás provokációk és összecsapások nélkül zajlott le. A helyszínt nagy erőkkel biztosító rendőrség az újságíróknak sárga színű láthatósági mellényt osztott ki, és a sajtó minden képviselője mellé külön rendőrt adott, megakadályozandó, hogy újra támadás érje őket. Kijevben május 18-án egy újságírónőt és egy fotóriportert vertek meg az ellenzéki tüntetés résztvevőire támadók.

A rendőrség közlése alapján a donyecki demonstráción nyolcszázan, az ellenzék szerint mintegy négyezren vettek részt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!