Nagyvilág

2013.04.10. 15:59

Japán beengedi a tajvani halászokat a vitatott szigetek körüli vizekre

Tokió/Peking, 2013. április 10., szerda (MTI) - Japán és Tajvan megállapodást kötött szerdán egy vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri szigetcsoport körüli vizeken való halászatról, ennek értelmében Japán kizárólagos gazdasági övezetének egy részét megnyitja a tajvani halászok előtt - jelentette a japán sajtó.

Tokió/Peking, 2013. április 10., szerda (MTI) - Japán és Tajvan megállapodást kötött szerdán egy vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri szigetcsoport körüli vizeken való halászatról, ennek értelmében Japán kizárólagos gazdasági övezetének egy részét megnyitja a tajvani halászok előtt - jelentette a japán sajtó.

A megállapodással a halászati jogok rendezése mellett a két fél egy időre félreteszi a Japánban Szenkaku, Tajvanon és Kínában Tiaojü néven ismert szigetcsoport feletti szuverenitási vitáját, a Tokió fennhatósága alatt álló területet ugyanis Tajpej és Peking is magáénak vallja.

A most közös használat alá vont vizeken korábban számos incidens történt a japán járőrök és a tajvani halászok között, akik hagyományos halászterületükként tekintenek az érintett vizekre. Tavaly szeptemberben például vízágyú-párbajba keveredett egymással a japán és a tajvani parti őrség, amikor több tucat tajvani halászbárka és tíz őrhajó közelítette meg a vitatott hovatartozású szigeteket.

A megállapodás több mint másfél évtizedes, számos alkalommal megszakadt tárgyalássorozat végére tett pontot, miután Tokió és Tajpej 1996 óta egyeztetett az ügyben.

Japán sajtóértesülések szerint Tokió azért döntött a kompromisszum mellett, mert attól tartott, hogy a halászati kérdés nyitva hagyása esetén Tajpej Pekinggel karöltve fog majd nyomást gyakorolni Japánra. A mindössze hét négyzetkilométeres szárazföld hovatartozásával kapcsolatos vita miatt a közelmúltban elmérgesedett a két ország viszonya, a környező vizeken pedig mindennapossá váltak a Japán szerint illegális kínai járőrözések.

Egyes értesülések szerint Tajpej azért ment bele az egyezmény megkötésébe, mert Ma Jing-csiu elnök diplomáciai sikert akart felmutatni zuhanó népszerűségének javítására.

Tajpejben a külügyi tárca irányítója David Lin sajtótájékoztatóján "mérföldkőnek" nevezte a megállapodást a tajvani-japán kapcsolatokban és annak bizonyítékaként értékelte, hogy a kétoldalú viszony "erős".

Lin közölte, hogy Tajvan továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy a szigeteknek Tajvan (vagyis a Kínai Köztársaság) a tulajdonosa, de a felek - mint mondta - megállapodtak abban, hogy ezt a kérdést a halászati ágazat érdekében ideiglenesen félre teszik.

A kínai külügyminisztérium szóvivője "súlyos aggodalmának" adott hangot a Tajvan és Japán közötti megállapodás kapcsán. Hung Lej közölte, Peking politikája a Tajvannak más országokkal folytatott kapcsolatait illetően következetes és világos. Kifejezte, Kína reméli, hogy Japán tiszteletben tartja a tajvani kérdésben tett korábbi kötelezettségvállalását.

Kína az "egy Kína" elv alapján Tajvant az ország részének tekinti, s a mindenkori kínai vezetés egyik legfontosabb célja az ország újraegyesítése. Az utóbbi öt évben eddig soha nem látott módon fejlődtek a szárazföldi Kína és Tajvan közötti kapcsolatok.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!